18 januari 2023
Kom helpen op zondag 5 maart bij wedstrijd Vitesse-AZ
Het thuisduel met AZ op zondag 5 maart (14.30 uur) is dit seizoen aangewezen als de ‘Nummer 4-wedstrijd’, die traditiegetrouw in het teken staat van clubicoon Theo Bos. Vijf dagen voor deze thuiswedstrijd is het exact tien jaar geleden dat ‘Mister Vitesse’ op veel te jonge leeftijd overleed.
Theo Bos stierf op 28 februari 2013 op slechts 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Als eerbetoon werd daarop besloten om nooit meer een speler van Vitesse te voorzien van het rugnummer 4, dat Theo Bos van 1983 tot 1998 met trots heeft gedragen. Daarnaast werd er, in de vorm van de Nummer 4-wedstrijd, een krachtige en eervolle traditie geïntroduceerd. Tijdens en rondom dit duel wordt er uitgebreid stilgestaan bij Mister Vitesse, die voor altijd in onze gedachten en harten zal blijven.
De Nummer 4-wedstrijd was voorheen gekoppeld aan het treffen met FC Utrecht, maar in goed overleg met de familie Bos en de clubs is er besloten om de belangrijke traditie vanaf heden te laten plaatsvinden rond de sterfdag (28 februari) of de geboortedag (5 oktober) van de voormalig verdediger. Het gevoel is dat we op deze wijze nog dichter bij Theo Bos komen te staan.
Vorig seizoen sloeg Vitesse Betrokken voor de Nummer 4-wedstrijd de handen ineen met Support Casper, dat de missie heeft om de overlevingskans, de levensduur en de levenskwaliteit van mensen met alvleesklierkanker te verbeteren. Voordat Theo Bos overleed, was Casper van Eijck zijn behandelend arts. Op zondag 5 maart zal er bij de thuiswedstrijd tegen AZ weer gecollecteerd worden voor dit goede doel. Ook zal Vitesse aantreden in unieke wedstrijdshirts, omdat hoofdsponsor eToro haar plaats op de borst van het shirt opnieuw zal afstaan voor het logo van Support Casper.
Wilt u Support Casper helpen tijdens de collecte en vervolgens samen de wedstrijd kijken? Stuur een email aan actie@supportcasper.nl
5 november 2022
Een virus kan een mens doodziek maken, leerde corona nog eens, maar het kan ook bijdragen aan genezing. Deze virotherapie beleeft een opmars. Het Erasmus MC en het Leids Universitair Medisch Centrum proberen kanker te bestrijden met virussen gewonnen uit de poep van apen.
Lees het gehele artikel uit de Volkskrant van 5 november via de link. Of bekijk de uitzending van Op1 (9 november) waarin Casper van Eijck een toelichting geeft samen met collega neuroloog Clemens Dirven:
www.npostart.nl/casper-van-eijck-en-clemens-dirven-over-een-mogelijke-doorbraak-in-het-kankerbehandeling/09-11-2022/POMS_MAX_20025126
12 oktober 2022
World Master Pianists brengt vanaf dit seizoen de wereldtop onder de pianisten naar Den Haag. Zo zullen onder andere Maria João Pires en Evgeny Kissin acte de présence geven in het voorjaar van 2023.
Op zondagmiddag 13 november a.s. om 16.15 uur vindt het eerste concert van deze serie plaats, in cultuurpaleis Amare in Den Haag. Dit pianorecital zal worden gegeven door de wereldvermaarde meesterpianist ARCADI VOLODOS, bekend om zijn diepzinnige en poëtische spel.
Arcadi Volodos zal bij deze gelegenheid voor het eerst zijn prachtige, nieuwe programma ten gehore brengen. Behalve muziek van Skrjabin speelt Volodos, als ode aan de door hem zeer bewonderde Spaanse pianiste Alicia de Larrocha (1923 – 2009), een grote selectie korte stukken van zijn favoriete Spaanse componist Federico Mompou. Composities waarin de muziek soms nagenoeg tot stilstand komt, niettemin met een immense zeggingskracht. Volodos' bejubelde opname van werken van Mompou, uitgebracht op CD medio 2013, onderstreepte zijn diepe band met deze verinnerlijkte muziek.
De opbrengst van dit concert komt ten goede aan de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker, ook bekend als Support Casper (www.supportcasper.nl) waarmee prof. dr. Casper van Eijck fondsen werft om het noodzakelijk onderzoek naar de behandeling van deze op een na dodelijkste kankersoort te financieren. In de zeven jaar van het bestaan van Support Casper zijn dankzij de inspanningen van Casper van Eijck baanbrekende resultaten geboekt. De Commissaris van de Koning in Zuid Holland, drs. Jaap Smit, is beschermheer van dit benefietconcert.
Er zijn nog voldoende kaarten te koop voor dit concert, te bestellen online via www.worldmasterpianists.com en telefonisch via de kassa van Amare: (070)-88 00 300.
Aanvragen voor perskaarten kunt u richten aan contact@worldmasterpianists.com.
5 september 2022
Alvleesklierkanker is een zeer agressieve maligniteit met een slechte prognose. Operatieve verwijdering van de tumor, gevolgd door chemotherapie, biedt momenteel de enige kans op genezing.
Gemcitabine is een belangrijke chemotherapie in de behandeling van alvleesklierkanker. Helaas treedt er vaak resistentie op tegen gemcitabine. Dit is voornamelijk te wijten aan moleculaire mechanismen, die op cellulair niveau de opname en activering van gemcitabine en dus de algehele werkzaamheid ervan beperken.
Recent zijn er effectievere chemotherapieën, zoals met name FOLFIRINOX, bestudeerd in klinische studies. Deze nieuwe systemische behandelingen gaan echter gepaard met ernstige bijwerkingen. Gemcitabine is minder toxisch en wordt daarom nog steeds aanbevolen aan patiënten met een matige of slechte lichamelijke conditie.
Het doel van dit proefschrift was om de effectiviteit van gemcitabine te vergroten. Hierbij hebben we verschillende combinatietherapieën met gemcitabine onderzocht en hebben wij ons gericht op de expressie van genen die betrokken zijn bij het transport en metabolisme van gemcitabine.
Allereerst hebben we de effectiviteit van zes verschillende medicijnen, alleen en gecombineerd met gemcitabine, getest op alvleesklierkankercellen. In deze in vitro studies zagen we dat de effectiviteit van gemcitabine werd verdubbeld, meest waarschijnlijk door upregulatie van genen betrokken bij de intracellulaire opname van gemcitabine.
Van de onderzochte medicijnen was valproaat het meest potente en veilige medicijn om de effectiviteit van gemcitabine te vergroten. Deze combinatietherapie hebben we vervolgens onderzocht in een muismodel. Ook in dit model versterkte valproaat het effect van gemcitabine en was de kanker 74% kleiner ten opzichte van onbehandelde muizen. Daarnaast verhoogde valproaat plus gemcitabine de expressie van immuun gerelateerde genen. Deze verhoogde expressie werd niet geobserveerd in de andere behandelgroepen en suggereert dus dat activatie van het immuunsysteem een belangrijke rol speelt bij de eliminatie van alvleesklierkanker.
Klinisch onderzoek is nodig om de effectiviteit van valproaat gecombineerd met gemcitabine in patiënten met alvleesklierkanker aan te tonen. Deze nieuwe combinatietherapie biedt in de toekomst hopelijk een effectieve en veilige behandeling voor kwetsbare patiënten met alvleesklierkanker.
2 september 2022
Het Haven Charity Gala Rotterdam, dat donderdag 1 september in Rotterdam Ahoy plaatsvond, heeft 1.266.000 euro opgeleverd. De opbrengst komt ten goede van Support Casper en het Leontienhuis. De verzamelde ondernemers uit de sector haven en logistiek gaven gul voor deze goede doelen en beleefden een uitstekend verzorgde en onvergetelijke avond.
Met een recordaantal tafels en meer dan 500 gasten was de derde editie van het Haven Charity Gala Rotterdam groter dan ooit. De aanwezigen, afkomstig uit alle havensectoren, vermaakten zich uitstekend en werden de hele avond in de watten gelegd in de nieuwe Rotterdamzaal van Ahoy Rotterdam. Er waren dit keer ook opvallend veel buitenlandse genodigden, onder meer uit België, Bahama’s, Dubai en Australië.
Casper van Eijck geeft een update vanuit het onderzoek naar effectieve behandelingen van alvleesklierkanker. Gasten bekeken ook een film over de ontwikkeling van een behandeling met een speciaal aangepast virus wat mogelijk een doorbraak kan worden in de behandeling van de ziekte, dit onderzoek werd mogelijk gemaakt met de fondsen die de Stichting ontving van de vorige edities van het Haven Charity Gala Rotterdam.
Naast hun financiële steun door de aanschaf van tafels om hun beste relaties te ontvangen lieten de aanwezige havenprominenten zich ook niet onbetuigd bij de spectaculaire veiling. Een groot aantal van de vele unieke kavels was belangeloos beschikbaar gesteld door bedrijven en organisaties. Enkele zeer gewilde topstukken waren een Harley Davidson, een VIP-bezoek aan de formule 1 in Abu Dhabi en op de koffie bij Minister President Mark Rutte. De netto-opbrengst van het gala is deze keer bestemd voor twee goede doelen. Support Casper benut het geld aan onderzoek naar de behandeling van alvleesklierkanker door prof. dokter Casper van Eijck en zijn team. Het Leontienhuis van Leontien Zijlaard-van Moorsel helpt patiënten met een eetstoornis op weg naar hun herstel.
De presentatie van deze memorabele avond was in vakkundige handen van Sander de Kramer en Fatima Moreira de Melo. Zij interviewden op het podium onder meer patiënten én Casper van Eijck en Leontien Zijlaard-van Moorsel zelf. De vaak zeer persoonlijke verhalen werden afgewisseld met spetterende optredens van Anita Meijer, ambassadeur van het Haven Charity Gala Rotterdam, Lee Towers, O’G3NE, Xander de Buisonjé en John Paul Chacon.
27 juni 2022
Het succes van behandelingen met oncolytische virussen is van veel factoren afhankelijk. Support Casper financiert verschillende onderzoeken die zich richten op de diverse aspecten van de werking van viro-immunotherapie bij alvleesklierkanker. Sinds 2021 ook dat van dr. Vera Kemp, die zich in het LUMC bezighoudt met de rol die bindweefselcellen (fibroblasten) spelen bij deze behandelingen: “Samen met mijn collega Aida Farshadi in het Erasmus MC onderzoek ik wat oncolytische virustherapie doet met fibroblasten. We doen dit in nauwe samenwerking met de groep van Luuk Hawinkels van de LUMC-afdeling MDLZ (Maag-, darm- en leverziekten). Welke typen van deze bindweefselcellen worden wel beïnvloed door de therapie en welke niet? Is het effect dat we zien gewenst en zo nee, hoe kunnen we dat dan moduleren?”
De aanwezigheid van veel fibroblasten in een tumor wordt geassocieerd met een slechte prognose voor de patiënt. Alvleesklierkankertumoren bestaan voor een groot deel uit bindweefsel, wat de behandeling lastig maakt. Vera: “Fibroblasten kunnen het de oncolytische virussen knap lastig maken om de tumor te bereiken. Daardoor kunnen de virussen hun werk niet doen, wordt het immuunsysteem niet aangewakkerd en de tumor niet opgeruimd. Maar omdat fibroblasten zo moeilijk doordringbaar zijn, kunnen ze tegelijkertijd ook helpen om de groei van de tumor in toom te houden. De virussen komen er moeilijk doorheen, maar de tumorcellen ook. Er zijn verschillende typen bindweefselcellen en met dit onderzoek willen we meer duidelijkheid krijgen over de fibroblasten die door een behandeling met een oncolytisch virus worden beïnvloed. Het zou natuurlijk mooi zijn als we een manier kunnen vinden om alleen impact te hebben op de cellen die de therapie in de weg zitten, terwijl de cellen die de tumor op zijn plek houden met rust worden gelaten. Ik werk samen met mijn collega in Rotterdam, zo kunnen we een grotere onderzoekspopulatie onder de loep nemen. We gebruiken de oncolytische virussen nu als tool om te ontdekken hoe de behandeling in verschillende situaties werkt. De ene tumor is de andere niet en daarnaast verschilt de werking van een therapie ook van patiënt tot patiënt. Het uiteindelijk doel is om de tumor weg te krijgen, inclusief de fibroblasten, maar dan wel op de best mogelijke manier.”
De grote kracht van dit onderzoek is dat er gebruik wordt gemaakt van kweekmodellen die precies zo werken als een echte tumor. Vera: “Dat is echt heel bijzonder. In zowel het LUMC als het Erasmus MC hebben we een grote biobank met patiëntmateriaal, zoals stukjes tumorweefsel en fibroblasten. Daarmee kunnen we een tumormodel maken dat heel erg lijkt op een echte tumor in die specifieke patiënt. Door deze modellen als basis van ons onderzoek te gebruiken, kunnen we vrij mechanistisch bekijken welke factoren belangrijk zijn voor het wel of niet aanslaan van de therapie. Ook werken we met multicellulaire minitumoren, dat zijn gekweekte alvleesklierkankercellen – de zogenaamde organoids – gecombineerd met fibroblasten van een patiënt. In het onderzoek gebruiken we verschillende oncolytische virussen, maar de focus ligt op het reovirus. Nadat we het virus toedienen, worden verschillende effecten geanalyseerd. Zo kijken we naar de ineffectiviteit van cellen, naar eventuele celdood en naar diverse immuunfactoren. Deze manier van onderzoeken geeft ons heel veel informatie over de interactie tussen de tumor en het omliggende bindweefsel. We weten al dat er grote verschillen zijn van patiënt tot patiënt, maar wat er precies gebeurt op celniveau is nog onduidelijk. Daar hopen wij meer inzicht in te krijgen, zodat we weten welke patiënten wel en welke patiënten geen baat hebben bij een bepaalde therapie. Zo kunnen we een meer op maat gemaakte behandeling bieden voor het best mogelijke resultaat.”
Uiteraard hopen de onderzoekers te zien dat een groot deel van de patiënten in de biobank gevoelig is voor één van de gebruikte virussen. Maar behalve het virus aanpassen aan de patiënt, is er ook nog een andere mogelijkheid. Vera: “We bekijken heel nauwkeurig welke factoren belangrijk zijn voor het aanslaan van een oncolytisch virus. Op basis van die kennis, kunnen we de zaken ook omdraaien. Er zijn manieren om patiënten gevoeliger te maken voor een virustherapie, waardoor deze wel effect zou kunnen hebben. Door op deze manier te moduleren ontstaat de mogelijkheid om meer mensen te behandelen, ook patiënten waarbij viro-immunotherapie anders niet zou werken. Als de therapie niet aan de patiënt kan worden aangepast, passen we de patiënt als het ware aan de therapie aan. Het onderzoek is pas net van start gegaan, maar we verwachten veel te leren. Door een nieuwe insteek en een nieuwe manier van kijken ontdek je toch het meest. Dat is erg interessant voor ons als onderzoekers en erg belangrijk voor mensen die te maken krijgen met alvleesklierkanker. Ik ben blij en trots dat we ons, met ons team, in kunnen zetten voor het vinden van een effectieve behandeling van deze ziekte. Fibroblasten kunnen ons ontzettend veel vertellen en daarom ben ik hoopvol dat dit onderzoek het genezen van alvleesklierkanker weer een stapje dichterbij brengt.”
2015-2023 Support Casper Surlinio