Aanmelden nieuwsbrief

Nieuws


30 november 2021

Golfbaan Bentwoud continueert samenwerking met Support Casper

Na een succesvolle samenwerking in 2020 en 2021, verbindt Golfbaan Bentwoud zich ook komend golfseizoen aan Support Casper als maatschappelijk partner. Beide partijen zijn tevreden met de huidige samenwerking en verheugd dat hier in 2022 een vervolg aan wordt gegeven. Door het jaar heen worden diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te genereren voor alvleesklierkanker en om zoveel mogelijk geld op te halen om onderzoek naar het bestrijden van deze ziekte mogelijk te maken.

POSITIEVE ONTWIKKELINGEN IN ONDERZOEK BEHANDELING ALVLEESKLIERKANKER
Prof. dr. Casper van Eijk en Onno Jacobs

Samen in actie

Het afgelopen jaar haalde Golfbaan Bentwoud samen met haar bezoekers meer dan € 40.000 op voor het goede doel. Het streven is om dit bedrag in 2022 minstens te evenaren, maar uiteraard liever te overtreffen. Om dit te bereiken staan er diverse acties op het programma. Juni is Support Casper maand bij Golfbaan Bentwoud met diverse evenementen die in het teken staan van het goede doel. Hoogtepunt is de traditionele Support Casper Golfdag op vrijdag 10 juni 2022. Ook door het jaar heen worden diverse acties georganiseerd om geld op te halen voor Support Casper. Denk hierbij aan speciale ballenverkoopacties, het afkopen van spelelementen tijdens wedstrijden en donaties aan het goede doel bij deelname aan evenementen.

Onno Jacobs, Directeur Golfbaan Bentwoud, is al sinds de oprichting van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker en haar campagne Support Casper bekend met het innovatieve onderzoek van prof. dr. Casper van Eijck:

“Casper van Eijck heb ik leren kennen toen hij nog clubarts van Feyenoord was. Het is een zeer bevlogen man met een duidelijke missie: een halt toeroepen aan de verwoestende werking van alvleesklierkanker. Als golfbaan hebben wij een groot bereik en dus de mogelijkheid een grote groep mensen bewust te maken van de ernst van deze ziekte. In de afgelopen twee jaar hebben wij al een mooi bedrag opgehaald, maar er is nog veel geld nodig. Het komende jaar hopen we samen met onze bezoekers nog een flinke bijdrage te kunnen leveren.”

Prof. dr. Casper van Eijk over de samenwerking: “Vanuit Support Casper zijn we erg dankbaar voor de steun van Golfbaan Bentwoud. Het is een trouwe partner die met haar leden de afgelopen jaren enorme fondsen heeft geworven voor het onderzoek tegen alvleesklierkanker. Met geweldige eigen initiatieven, maar ook door spontaan aan te sluiten bij onze eigen acties, zoals in het voorjaar Move for Casper. Een samenwerking als met Golfbaan Bentwoud, waar we nu voor het derde jaar op kunnen rekenen, is van grote betekenis voor de voortgang van ons onderzoek en het behalen van onze missie. We werken er met z’n allen keihard aan om een effectieve behandeling voor alle patiënten met alvleesklierkanker te vinden. Zodat zij weer een leven voor zich hebben.”


Over Support Casper

Er is grote vooruitgang geboekt in de behandeling van kanker, maar alvleesklierkanker is vooralsnog een doodvonnis. De vooruitzichten voor de jaarlijks circa 3.000 patiënten zijn slecht en de overlevingskansen gering. Prof. dr. Casper van Eijck, al dertig jaar als specialist verbonden aan het Erasmus MC, heeft het tot zijn missie gemaakt een behandeling voor de ziekte te vinden. Sinds 2015 voert de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker de campagne ‘Support Casper’ om het baanbrekende onderzoek van het onderzoeksteam te financieren en meer aandacht voor de ziekte te vragen. Doel is uiterlijk in 2030 een betaalbare behandeling voor elke patiënt te kunnen bieden. Inmiddels zijn op kosten van de stichting zo’n twintig wetenschappers hard aan het werk om een behandelmethode te vinden. En met resultaat: viro-immunotherapie lijkt veelbelovend.


Over Golfbaan Bentwoud
Golfbaan Bentwoud is een 36 holes openbare golfbaan, middenin het Bentwoud, een natuur- en recreatiegebied van ruim 800 hectare in het Groene Hart van de Randstad. De golfbaan is 10 jaar geleden aangelegd op 108 hectare van het Bentwoud en leent zich uitstekend voor het spel van zowel de ervaren als de (nog) onervaren golfers. Vanwege het openbare karakter en de verscheidenheid in lussen, kan iedereen hier de passie voor de golfsport ontdekken en beleven.


22 november 2021

De Nederlandse Vereniging voor Gen- en Celtherapie (NVGCT) organiseerde haar jaarlijks symposium In Lunteren

De Nederlandse Vereniging voor Gen- en Celtherapie (NVGCT) organiseerde op 9 en 10 November 2021 haar jaarlijks symposium In Lunteren. Hier loofde de vereniging zoals elk jaar een prijs uit voor het beste ingezonden abstract dat werd gepresenteerd op de bijeenkomst. De prijs is voor een jonge wetenschapper als aanmoediging voor zijn of haar onderzoek en met de prijs hoopt de NVGCT te stimuleren dat jonge onderzoekers hun resultaten op een aansprekende manier presenteren voor collega’s. Dit jaar viel mw. Selas Bots in de prijzen met haar beschrijving van het apen adenovirus dat zij ontwikkelt voor de behandeling van alvleesklierkanker. Selas voert haar promotie onderzoek uit in het LUMC te Leiden met steun van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker.

Meer over het onderzoek van Selas Bots leest u hier.

Een samenvatting van het symposium is te lezen via onderstaande link: www.nvgct.nl/annual-symposium-2020-2021/

NVGCT


18 november 2021

POSITIEVE ONTWIKKELINGEN IN ONDERZOEK BEHANDELING ALVLEESKLIERKANKER

Leiden, 18 november 2021 – Vandaag, op Wereld Alvleesklierkankerdag, meldt de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker | Support Casper twee positieve ontwikkelingen in de zoektocht naar een effectieve behandeling tegen alvleesklierkanker. Dr. Aida Farshadi is er als eerste in geslaagd een 3D-model te ontwikkelen gebaseerd op de tumorcellen van alvleesklierkankerpatiënten die resistent zijn voor chemotherapie. Dit model (ook wel organoids genoemd) maakt het onderzoeken van het effect van nieuwe behandelmethoden sneller, eenvoudiger en dierproefvrij. Daarnaast geeft het onderzoek van dr. Fleur van der Sijde inzicht in het wel of niet aanslaan van de bij alvleesklierkanker meest gebruikte chemotherapie (FOLFIRINOX). Op basis van haar resultaten is een vervolgonderzoek gestart om patiënten in de toekomst een meer op het lijf geschreven behandeling te kunnen bieden en onnodige, zware chemo te voorkomen.


Nieuwe dimensie

Voor het vinden van een effectieve behandeling tegen alvleesklierkanker is veel onderzoek nodig. Dankzij de organoids (een versimpelde versie van een orgaan) van dr. Aida Fashadi krijgt dat onderzoek een nieuwe dimensie. Op basis van kleine stukjes tumor uit de alvleesklier is een driedimensionaal (3D) celkweekmodel ontwikkeld; een tumororganoid. Daarnaast heeft juist bij deze kankercellen de chemotherapie niet aangeslagen en kunnen de oorzaken hiervan worden onderzocht. En er komt geen dierproef aan te pas. Het model biedt onderzoekers een schat aan kennis en informatie, maar ook nieuwe mogelijkheden. Omdat een organoid dezelfde eigenschappen en reacties heeft als de originele tumor, kan niet alleen de groei maar ook de interactie van kankercellen met immuuncellen nu live worden gemonitord. Doel van het onderzoek is het achterhalen van de oorzaken van het falen van het immuunsysteem bij alvleesklierkankerpatiënten en op basis daarvan de immuuntherapie te verbeteren. Daarnaast is het met behulp van de organoids van de patiënt ook mogelijk in de toekomst te bepalen welk oncolytisch virus het meest effectief is voor de tumorcellen van de patiënt.


Stap dichterbij

Op dit moment is FOLFIRINOX-chemotherapie de meest gebruikte behandeling voor patiënten met gevorderde alvleesklierkanker. Deze therapie werkt alleen niet bij alle patiënten, terwijl ze wel te maken kunnen krijgen met ernstige bijwerkingen. Dr. Fleur van der Sijde startte vier jaar geleden haar onderzoek naar de invloed van deze chemotherapie op de werking van het immuunsysteem. Daarnaast zoekt zij naar kenmerken bij patiënten en in tumoren die kunnen voorspellen of het toedienen van deze chemotherapie zinvol is. Door het onderzoeken van het bloed van patiënten waarbij FOLFIRINOX niet aansloeg, ontdekte ze bepaalde overeenkomende karakteristieken – zowel in het tumor-DNA als in het DNA van de patiënt zelf. Een bloedonderzoek om te bepalen of chemotherapie zin heeft is nog toekomstmuziek, maar wel een stap dichterbij. Vervolgonderzoek in een grote groep patiënten is gestart.


Mooie bijdrage

Prof. dr. Casper van Eijck over deze nieuwe ontwikkelingen: “Wereld Alvleesklierkankerdag is natuurlijk een prachtig moment om mensen hoop te kunnen geven. Onze onderzoekers werken elke dag keihard aan het ontwikkelen van een behandeling tegen alvleesklierkanker, een van de meest dodelijke kankervormen ter wereld. Dr. Aida Fashadi en dr. Fleur van der Sijde hebben allebei een waardevolle bijdrage geleverd. Zij bestuderen de interactie tussen het immuunsysteem en kankercellen, en proberen een passende behandeling voor elke patiënt te vinden. Want wat bij de ene persoon wel werkt, hoeft dat bij de andere niet te doen. Hoe beter we alvleesklierkanker begrijpen, hoe beter we het kunnen behandelen. Zo blijven we toewerken naar het moment waarop alvleesklierkanker een goed te behandelen aandoening is.”


Over Support Casper

Er is grote vooruitgang geboekt in de behandeling van kanker, maar alvleesklierkanker is vooralsnog een doodvonnis. De vooruitzichten voor de jaarlijks circa 3.000 patiënten zijn slecht en de overlevingskansen gering. Prof. dr. Casper van Eijck, al dertig jaar als specialist verbonden aan het Erasmus MC, heeft het tot zijn missie gemaakt een behandeling voor de ziekte te vinden. Sinds 2015 voert de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker de campagne ‘Support Casper’ om het baanbrekende onderzoek van het onderzoeksteam te financieren en meer aandacht voor de ziekte te vragen. Doel is uiterlijk in 2030 een betaalbare behandeling voor elke patiënt te kunnen bieden. Inmiddels zijn op kosten van de stichting zo’n twintig wetenschappers hard aan het werk om een behandelmethode te vinden. En met resultaat: viro-immunotherapie lijkt veelbelovend. Zie ook www.supportcasper.nl.

POSITIEVE ONTWIKKELINGEN IN ONDERZOEK BEHANDELING ALVLEESKLIERKANKER
Dr. Aida Farshadi (links) en Dr. Fleur van der Sijde (rechts)


10 oktober 2021

SUPPORT CASPER GALA BRENGT RECORDBEDRAG OP VOOR INNOVATIEF ONDERZOEK
€1.197.960 aan donaties om de strijd tegen alvleesklierkanker te steunen

Noordwijk, 10 oktober 2021 – Zaterdagavond 9 oktober werd tijdens het Support Casper Lustrumgala een overweldigend bedrag van €1.197.960 opgehaald. De fondsen zijn bestemd voor de productie van oncolytische virussen voor onderzoek van prof. dr. Casper van Eijck en zijn team in de strijd tegen alvleesklierkanker. Het is hun missie om in 2030 alle patiënten die deze vreselijke ziekte treft een passende behandeling te kunnen bieden.

In 2018 werd op het Haven Charity Gala Rotterdam €1,3 miljoen opgehaald voor Support Casper. Hiermee werd de eerste virusproductiefaciliteit in een academisch ziekenhuis gebouwd, die eind dit jaar in het Erasmus MC opent. Dankzij de opbrengst van zaterdagavond wordt het mogelijk de virussen ook daadwerkelijk te produceren en toe te passen in klinisch onderzoek als behandeling van mensen met alvleesklierkanker.

Bijzondere veilingstukken
Naast geweldige optredens van o.a. Berget Lewis en Rolf Sanchez, waren er deze avond ook aangrijpende verhalen van patiënten te horen. Als bijzonder veilingstuk bracht één patiënt zelfs een oldtimer-Mercedes in die voor een geweldige boost van het opgehaalde totaalbedrag zorgde. Veel indruk maakte ook het team van onderzoekers die tijdens de veiling ter illustratie van kavel 19: ‘Help het onderzoek verder met een nieuwe analist’ in doktersjas op het podium stonden. Zij vertelden bij monde van professor Hoeben van het LUMC over de noodzaak voor doneren aan dit kavel, wat de zaal vervolgens ook massaal deed.

SUPPORT CASPER GALA BRENGT RECORDBEDRAG OP VOOR INNOVATIEF ONDERZOEK
Professor Casper van Eijck houdt samen met de zonen van Sjoerd Zwanenburg, directeur Stichting Overleven met Alvleesklierkanker, vol trots de cheque met de opbrengst van de avond vast. Zij worden bijgestaan door ambassadeurs van het goede doel: Ronald Koeman en Steven Rooks en Rob Vismans, lid van de Raad van Toezicht van de stichting.
SUPPORT CASPER GALA BRENGT RECORDBEDRAG OP VOOR INNOVATIEF ONDERZOEK
De onderzoekers uit het Erasmus MC en Leids Universitair Medisch Centrum op het podium van het Support Casper Lustrumgala, ter illustratie van veilingkavel 19; een nieuwe technisch analist voor het onderzoek.


07 juni 2021

Interview met Casper van Eijck

‘Als het erop aankomt, weten mensen heel goed wat ze willen’. Hij is oncologisch chirurg en clubarts van Feyenoord. Zijn agenda zit overvol, maar voor dit gesprek maakte hij graag tijd. Casper van Eijck heeft een boodschap voor zorgverleners, patiënten en naasten.

Lees verder


29 April 2021

BEKEND NEDERLAND IN BEWEGING TEGEN ALVLEESKLIERKANKER
OAK IK DOE MEE: MOVE FOR CASPER-WEEKEND OP 29 & 30 MEI

Leiden, 29 april 2021 – Voetbalgrootheden Ronald Koeman en Hans van Breukelen, radio-dj Lars Boele, tophockeyers Mirco Pruyser, Ellen Hoog en Billy Bakker, acteur Nizar El Manouzi en musicalster Pia Douwes hebben zich al ingeschreven. Op zaterdag 29 en zondag 30 mei komen zij in beweging tijdens het Move for Casper-weekend om meer bekendheid en donaties te genereren voor alvleesklierkanker. Support Casper, de campagne van Stichting Overleven met Alvleesklierkanker (OAK), roept heel Nederland op ‘oak’ mee te doen. Dat kan lopend, op de step, de skippybal of met de rollator, rennend, fietsend of golfend en alleen, met de hond of samen. Als deelname maar zichtbaar wordt gemaakt op straat of social media met het Move for Casper-rugnummer en #oakikdoemee of #oakwijdoenmee. Deelnemers doneren €10 aan Support Casper en inschrijven kan vanaf vandaag op moveforcasper.nl.#OAKIKDOEMEE

In het weekend bewegen doet bijna iedereen. In het weekend van 29 en 30 mei vraagt Support Casper die beweging te ‘doneren’ aan het onderzoek naar een effectieve behandeling van alvleesklierkanker. Zo krijgt deze op één na dodelijkste vorm van kanker meer aandacht en komt er meer geld beschikbaar voor onderzoek. Wie zich aanmeldt voor het Move for Casper-weekend doneert €10 aan het goede doel en ontvangt een ‘OAK ik doe mee’-rugnummer voor extra zichtbaarheid. Elke vorm van bewegen en elke afstand is toegestaan, en deelnemers van alle leeftijden kunnen meedoen – alleen, als team vanaf vijf personen of met het hele bedrijf. Ronald Koeman gaat een potje voetballen, Ellen Hoog pakt de hockeystick en de Move for Casper van Billy Bakker is hardlopen in voorbereiding op de Olympische Spelen. Andere deelnemers doneren hun blokje om en diverse sportteams spelen hun wedstrijd voor het goede doel.


In beweging

Dit landelijke evenement wordt georganiseerd voor Support Casper door haar ambassadeurs Billy Bakker en Mirco Pruyser met hun sportmarketingbureau ByBP: “Met Move for Casper willen we ervoor zorgen dat alvleesklierkanker meer bekendheid krijgt, onder Nederlanders én onder (huis)artsen. Ook donaties zijn essentieel, zodat er meer onderzoek plaats kan vinden. Elke dag overlijden er acht mensen aan deze ziekte. Dat kan anders. Dat móét anders! Daarom roepen we iedereen op in beweging te komen, op welke manier dan ook. Als je het maar zichtbaar maakt. Jij doet toch oak mee?” Professor Casper van Eijck, wetenschapper en het gezicht van de campagne, vult aan: “De diagnose alvleesklierkanker is weinig minder dan een doodvonnis; bijna niemand vertelt het na. Ik zie het als mijn missie om daar verandering in te brengen en in 2030 al deze patiënten een effectieve en betaalbare behandeling te kunnen bieden. Daar kom ik elke dag weer voor in beweging!”

www.moveforcasper.nl


15 April 2021

THE DUTCH 750: UITDAGENDE CHARITY WIELERTOCHT DOOR GELDERLAND
Een initiatief van Make-A-Wish Nederland, Support Casper en Libéma Profcycling

Hilversum, donderdag 15 april 2021 – Make-A-Wish Nederland, Support Casper en Libéma Profcycling organiseren dit najaar de officiële eerste editie van ‘The Dutch 750’: een 750 kilometer tellende uitdagende wielertocht door het prachtige Gelderse landschap voor wielrenners van alle niveaus. Het event zal dit jaar op 1,2 en 3 oktober plaatsvinden. Dan trappen wielerteams door Gelderland om fondsen te werven voor onderzoek tegen alvleesklierkanker (Support Casper) en het vervullen van allerliefste wensen van ernstig zieke kinderen (Make-A-Wish). Libéma Profcycling verzorgt de organisatie van The Dutch 750, wat garant staat voor afwisselende routes met de nodige stops en goede ravitaillering. Inschrijven kan vanaf nu op de website: www.thedutch750.nl.

The Dutch 750
750 kilometer, samen voor een ander

‘Samen voor een ander’ is het motto waar het bij The Dutch 750 om draait. De deelnemers fietsen drie dagen lang elke dag twee etappes van 125 km door de Gelderse streken. Studio Sport-presentator Sjoerd van Ramshorst, ambassadeur van Make-A-Wish Nederland, heeft zich als sportieveling verbonden aan The Dutch 750. “Als groot sportliefhebber juich ik dit charity wielerevent natuurlijk toe. Hopelijk springen mensen in oktober massaal op de fiets om met elkaar een fantastisch bedrag op te halen voor deze mooie goede doelen.” The Dutch 750 kan ook rekenen op de steun van voormalig profwielrenners Steven Rooks en Rob Harmeling.

Invulling The Dutch 750

Tijdens The Dutch 750 worden de etappes verreden in pelotons (als de omstandigheden het i.v.m. corona toelaten) met verschillende snelheden. Het is mogelijk als beginner mee te doen, maar ook als gevorderde wielrenner. Een team bestaat uit maximaal zes renners. Per dag worden er twee etappes van 125 km in peloton gereden. Deelnemers kunnen één dag meedoen en 125 km fietsen, maar ook drie dagen van 250 km per dag en alle combinaties daartussenin.

Deelnemers kunnen zich via thedutch750.nl individueel of als (bedrijfs)team (maximaal zes personen) inschrijven voor de eerste editie van The Dutch 750. Het is mogelijk om één, twee of drie dagen mee te fietsen.

The Dutch 750


03 April 2021

Bij Casper op de bank
Steun Support Casper door een bank te kopen

Wormerveer, 03 April 2021 – "In mijn directe omgeving ben ik meerdere keren geconfronteerd met de verwoestende werking van alvleesklierkanker en de impact die het heeft op patiënten en naaste familieleden en vrienden. Deze vorm van kanker is de op één na dodelijkste vorm van kanker en de prognoses zijn over het algemeen slecht omdat symptomen veelal in een te laat stadium ontdekt worden. Hierdoor zijn ook behandelmethodes en kans op operatie zeer klein en dit moet en kan gewoon beter als er meer geld beschikbaar is voor baanbrekend onderzoek en daar gaat Support Casper voor."

Ik heb met ons bedrijf veel ervaring in straatmeubilair en ga de komende tijd via onze relaties proberen zoveel mogelijk kunststof banken in de oranje kleur van Support Casper te verkopen en ik wil dat een groot deel van het geld dat voor een bank ontvangen wordt, direct naar de stichting gaat zodat er meer onderzoek gedaan kan worden naar nieuwe behandelmethoden tegen deze vreselijke ziekte."

André de Boorder

bijcasperopdebank.nl


19 november 2020

Wereldnieuws Op Wereld Alvleesklierkanker Dag
Dendritische celtherapie boekt veelbelovende resultaten bij behandeling alvleesklierkanker

Rotterdam, 19 november 2020 – Vandaag, op Wereld Alvleesklierkanker Dag, maakt Professor Casper van Eijck de veelbelovende resultaten bekend van een nieuwe behandeling voor deze slopende ziekte. Als eerste ter wereld wist zijn team van onderzoekers dendritische celtherapie succesvol en veilig toe te passen bij alvleesklierkanker. Van de tien deelnemende patiënten zijn er na gemiddeld anderhalf jaar nog negen vrij van tumoren en in goede gezondheid. Zonder deze behandeling keert de kanker bij de meeste patiënten helaas binnen deze periode terug. Dendritische celtherapie is een vorm van immunotherapie, waarbij de afweercellen van het eigen lichaam buiten het lichaam gestimuleerd worden om de kankercellen op te ruimen. De aanvraag voor een vervolgstudie met een populatie van zestig tot tachtig patiënten wacht nu op goedkeuring van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO).


Herkennen en opruimen

Alvleesklierkanker is de op één na dodelijkste vorm van kanker, die in Nederland dagelijks aan acht mensen het leven kost. Het onderzoeksteam van Van Eijck heeft de afgelopen vijf jaar hard gewerkt aan het bestuderen van het immuunsysteem bij alvleesklierkankerpatiënten om zo een effectieve behandeling te kunnen ontwikkelen. Bij circa 250 patiënten zijn zowel voor, tijdens als na de behandeling immuunprofielen gemaakt, waarmee inzicht is verkregen in de aanwezige afwijkingen en welke rol die spelen. Bekend is dat zogenaamde dendritische cellen immuuncellen helpen bij het aanvallen van tumorcellen. Bij dendritische celtherapie worden, na afname van bloed van de patiënt, de eigen cellen buiten het lichaam gekweekt en ‘opgeleid’ tot dendritische cellen. Ze worden geactiveerd door middel van specifieke eiwitten die ook op tumorcellen aanwezig zijn en daarna teruggebracht in het lichaam. Daar stimuleren ze de killer-T-cellen bij het herkennen en opruimen van tumorcellen. Deze vorm van therapie werd nooit eerder toegepast bij alvleesklierkanker.


Veelbelovend

Professor Van Eijck over zijn onderzoek: “De resultaten zijn zo veelbelovend dat een verzoek tot toepassing bij een grotere groep patiënten op goedkeuring wacht. Alvleesklierkanker is een desastreuze ziekte, waarvan de behandeling met chirurgie, radio- en chemotherapie in slechts zeer uitzonderlijke gevallen tot genezing leidt. Minder dan tien procent leeft vijf jaar na de diagnose nog. In onze vervolgstudies willen we dendritische celtherapie inzetten bij patiënten in verschillende fasen van het ziektebeeld, dus niet alleen bij mensen die nu ‘schoon’ zijn. Daarnaast hebben we een grote groep patiënten behandeld met een vorm van immunotherapie, die de dendritische cellen met een nieuw medicijn gedurende zes weken stimuleert. Met name bij de patiënten bij wie het immuunsysteem nog niet erg werd onderdrukt door de tumorcellen, was de behandeling succesvol. Ook deze studie krijgt een vervolg bij een grotere groep patiënten. Ik ben hoopvol dat we ons uiteindelijke doel ‒ een werkzame therapie voor alle alvleesklierkankerpatiënten ‒ op termijn kunnen bereiken!”

Professor Casper van Eijck, drs. Sai Ping Lau en patiënt Mariëlle aan het woord over het onderzoek dendritische celtherapie.


13 november 2020

November is Alvleesklierkanker Awareness Maand

November is Alvleesklierkanker Awareness Maand, met op donderdag 19 november Wereld Alvleesklierkanker Dag. In dat kader hees de Haagse wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid mevrouw Kavita Parbhudayal vanochtend de vlaggen van Support Casper aan de Haagse Hofvijver. Zij werd bijgestaan door Support Casper Directeur, Sjoerd Zwanenburg.

Vlaggenparade Support Casper Hofvijver

Support Casper is de campagne van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. Jaarlijks krijgen zo’n 3000 Nederlanders de diagnose alvleesklierkanker. Voor het grootste deel van deze mensen is de ziekte een doodvonnis, 93% van hen sterft binnen een half jaar. Dat zijn in Nederland dagelijks zo’n 8 tot 10 mensen. De Stichting van Professor Casper van Eijck, specialist verbonden aan het Erasmus MC, maakt baanbrekend onderzoek naar een effectieve behandeling van deze desastreuze ziekte mogelijk.


Diverse acties in awareness maand

November staat bol van acties om meer bekendheid voor de ziekte alvleesklierkanker te krijgen en fondsen te werven voor meer onderzoek. Zo kwam voetbalclub Telstar in actie en verkocht 23.963 virtuele stadionkaartjes voor de wedstrijd afgelopen dinsdag tegen Go Ahead Eagles.

Vanaf 1 november tot 1 december loopt de allereerste digitale collecte van Support Casper. Op de speciale website https://supportcasper.digicollect.nl kan iedereen zelf digitaal collecteren voor onderzoek tegen alvleesklierkanker of doneren in een van de bestaande collectebussen.

Ook zorgt Support Casper deze actiemaand voor meer bekendheid voor alvleesklierkanker door middel van advertising op radio, tv en met online bannering bij diverse lokale omroepen zoals RTV West.

supportcasper.digicollect.nl


9 november 2020

'Zuinige' Dick Advocaat trekt buidel voor Support Casper
Een Tikkie voor Dickie

Feyenoord trainer Dick Advocaat, de man met de portemonnee van uienleer, koopt een kaartje voor de wedstrijd Telstar - Go Ahead Eagles. Op 10 november spelen zij voor Support Casper, voor onderzoek tegen alvleesklierkanker. Kaarten zijn te koop in de Telstar fanshop voor €1,63 www.telstarfanshop.nl.

Commercieel Directeur Natascha van Grinsven van Telstar verkoopt kaarten voor het goede doel aan Feyenoord trainer Dick Advocaat.


Dinsdag 10 november speelt Telstar tegen Go Ahead Eagles en zet de club alles op alles om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de voortgang van het onderzoek van Professor Casper van Eijck. Voor de circa 3000 mensen die jaarlijks in ons land de diagnose alvleesklierkanker krijgen is het op dit moment weinig minder dan een doodvonnis – en daar moet verandering in komen. Daarom nodigen Support Casper, Telstar en Dick Advocaat heel Nederland uit om via www.telstarfanshop.nl virtuele tickets* te kopen voor €1,63 per stuk. Er is een onbeperkte hoeveelheid plaatsen beschikbaar, dus iedereen is welkom. Dit is een van de manieren waarop de stichting in november 2020, Alvleesklierkanker Awareness Maand, werkt aan bewustwording van de ziekte alvleesklierkanker en het genereren van donaties om het wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmethoden te kunnen blijven financieren.


De hele Kuip vol

Prof. dr. Casper van Eijck, behalve specialist op het gebied van alvleesklierkanker ook groot voetbalfan en clubarts van Feyenoord, is enthousiast over de stunt met Telstar: “Telstar is een bijzondere club, waar iedereen stiekem een beetje fan van is. Helaas is het in deze tijd niet mogelijk om live in het stadion te gaan zitten en het team aan te moedigen, maar dat maakt deze actie misschien juist wel extra bijzonder. We verkopen tickets voor een virtueel stadion, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. We kunnen de hele Kuip vol krijgen – 50.000 tickets voor het goede doel. Dat zou toch geweldig zijn? Neem dus al je vrienden, familieleden, buren en collega’s gezellig mee. Ik ben er zelf ook bij, virtueel uiteraard. Het wordt een bijzondere novembermaand, waarin we alvleesklierkanker breed onder de aandacht zullen brengen!”

* Helaas kunnen we door de huidige maatregelen geen supporters toelaten bij de wedstrijden. Het gaat hier dan ook om een symbolische actie waarbij de kopers van de kaarten ons goede doel steunen. De wedstrijd is echter wel live te volgen via Fox 1.

www.telstarfanshop.nl


1 november 2020

Persbericht: November in het teken van sluipmoordenaar Alvleesklierkanker

Voor Support Casper is november een bijzondere maand. Naar internationaal voorbeeld organiseert de stichting dit jaar voor het eerst een Alvleesklierkanker Awareness Maand. Dat is nodig, want deze sluipmoordenaar kost in Nederland dagelijks aan acht mensen het leven. Om geld in te zamelen voor de voortgang van het baanbrekende onderzoek naar de behandeling van alvleesklierkanker slaat Support Casper deze maand de handen ineen met Telstar. De voetbalclub uit Velsen speelt op dinsdag 10 november de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles voor Support Casper én tegen de allesverwoestende tegenstander: alvleesklierkanker. Heel Nederland is uitgenodigd voor deze nu al legendarische wedstrijd, waarvan de kaartopbrengst volledig naar het onderzoek van Prof. dr. Casper van Eijck gaat.

Lees het volledige persbericht hier


11 mei 2020

Golfbaan Bentwoud verbindt zich aan Support Casper

Golfbaan Bentwoud verbindt zich komend golfseizoen aan Support Casper als maatschappelijk partner. Dat is vanochtend tijdens de heropening van Golfbaan Bentwoud, na de verplichte coronasluiting, bekendgemaakt. Directeur van de golfbaan Onno Jacobs is vanuit zijn eerdere functie als directeur bij Feyenoord al sinds de oprichting van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker bekend met het innovatieve onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor alvleesklierkanker onder leiding van Prof. dr. Casper van Eijck (Erasmus MC).

Het volledige bericht is hier te lezen


9 mei 2020

Support Casper tijdens groots BBQ-livestream spektakel

Door de noodzakelijk lockdown zijn ook alle BBQ-wedstrijden afgelast. Begrijpelijk maar niet leuk. Om toch wat leuks met elkaar te gaan doen hebben we het volgende bedacht:
Op zondag 7 juni wordt de grootste BBQ-livestream wedstrijd ooit gehouden waarbij er geld wordt ingezameld voor het werk van Support Casper. Het is de bedoeling dat tientallen teams deze dag gaan BBQ’en in hun eigen omgeving. Via een live-verbinding wordt contact gelegd met alle teams en wordt er live gestreden voor winst van de eerste BBQ-livestream wedstrijd. De BBQ-livestream zal via een online evenement op de Facebookpagina van Gastropedia gestreamd worden zodat deze voor iedereen te volgen is.

Lees het volledige artikel hier


17 april 2020

Onderzoeksteam Support Casper ontvangt financiering voor onderzoek naar immuun profielen van COVID-19 patiënten

Een deel van het onderzoeksteam van Prof. dr. Van Eijck (Erasmus MC), allen verbonden aan het OVIT team, is betrokken bij onderzoek rond de dataverzameling van bloedsamples om immunologische veranderingen te meten in opgenomen COVID-19 patiënten. Het onderzoek heeft als doel om markers te ontdekken waarmee iets gezegd kan worden of de behandeling bij individuele toekomstige patiënten zal aanslaan. De aanvraag van Prof. dr. Casper van Eijck (Erasmus MC) is recent ingewilligd door de NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Lees hier het persbericht


07 april 2020

Vacature: Manager Fondsenwerving - Overleven met Alvleesklierkanker

Onder de campagnenaam Support Casper heeft de Stichting overleven met Alvleesklierkanker inmiddels meer dan 10 miljoen euro opgehaald voor het onderzoek naar viro-immunotherapie. De basis is gelegd en de stichting heeft nu de ambitie haar fondsenwerving flink te laten groeien. Om deze groei te realiseren is de stichting per direct op zoek naar een ondernemende en slagvaardige manager fondsenwerving.

Lees verder


02 april 2020

Coronavirus update

Alle bij Support Casper betrokken onderzoekers, artsen en wetenschappelijk medewerkers werken momenteel aan de bestrijding van het coronavirus. Een aantal van hen zijn werkzaam op de IC, anderen op de SEH.

Wij steken graag iedereen die in de zorg werkt nogmaals een hart onder de riem en wensen hen alle sterkte en wijsheid toe.

Prof. dr. Casper van Eijck: “Het coronavirus heeft een immense impact op de samenleving, deze crisis treft ons allemaal. Als medici gaan wij deze periode tot het uiterste om dit virus een halt toe te roepen. Ik ben er ontzettend trots op dat al onze medewerkers van betekenis kunnen zijn en hun steentje bijdragen om hier zo snel mogelijk verandering in te brengen”.


31 maart 2020

DE EERSTE LUCAS RIVE BBQ-CUP VOOR SUPPORT CASPER

Zondag 1 november wordt de allereerste LUCAS RIVE BBQ CUP georganiseerd. Een bijzondere prijs, genoemd naar een bijzonder mens. Topkok Lucas Rive, die in totaal drie Michelinsterren vergaarde, is in december 2019 op 57-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker na een kort ziekbed. Deelnemende teams en bezoekers zamelen zoveel mogelijk geld in ten behoeve van Support Casper. Hiermee wordt baanbrekend onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor alvleesklierkanker gefinancierd, de op een na meest dodelijke vorm van kanker in Nederland.

Lees verder


12 maart 2020

L'Aimé Kaarsen

Cloe Maria Kersten, patiënt van Prof. dr. Casper van Eijck, ontving in de periode dat zij ziek was liefde en warmte middels kaarsjes die voor haar gebrand werden en dit heeft haar geïnspireerd tot het opzetten van L’Aimé; geurkaarsen voor speciale momenten. Met de kaars 'To Support Casper' steun je ons en gaat er € 15 van het aankoopbedrag naar ons onderzoek voor nieuwe behandelmethode tegen alvleesklierkanker. Ook mooi als relatiegeschenk of als cadeau voor het personeel, want het is mogelijk om de verpakking te personaliseren met eigen logo en tekst.

Bekijk hier de kaarsen


18 januari 2020

Koren zingen ruim € 213.500,- bij elkaar voor kankerbestrijding

Tijdens een spetterend concert in het Dolfinarium is afgelopen zaterdag de jaaropbrengst bekendgemaakt die de koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope in 2019 voor Support Casper bij elkaar hebben gezongen. Een bedrag van € 213.500,- voor onderzoek naar een betere behandeling van alvleesklierkanker werd overhandigd aan Prof. dr. Casper van Eijck, projectleider van het onderzoek. Met de donatie uit 2019 komt de totale opbrengst van de koren voor dit onderzoek de afgelopen twee jaar op € 385.000.-

Lees hier het persbericht


21 november 2019

Campagne Support Casper bereikt mijlpaal van 10 miljoen

De stichting Overleven met Alvleesklierkanker (OAK) heeft sinds de oprichting (november 2015) 10 miljoen euro aan donaties opgehaald onder de campagnenaam Support Casper. Dat werd vandaag tijdens World Pancreatic Cancer Day bekendgemaakt. Met het geld wordt wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor alvleesklierkanker gefinancierd. Prof. dr. Casper van Eijck (Erasmus MC) heeft hiervoor een multidisciplinair team samengesteld, het OVIT consortium bestaande uit artsen en wetenschappers van diverse academische centra, dat baanbrekend klinisch wetenschappelijk onderzoek doet naar de mogelijkheden van viro-immunotherapie.

Lees hier het persbericht


11 november 2019

Edwin Meyer Scorpioparty 2019

De Edwin Meyer foundation organiseert in Rijswijk (ZH) op 23 nov. a.s. de Scorpioparty 2019 voor de 14e keer. Om het leven te vieren en Edwin en andere dierbaren te herdenken, die de strijd tegen kanker hebben verloren. Ook staan wij stil bij de krachtige mensen die op dit moment nog tegen de ziekte aan het vechten zijn.

Het doel van de avond is een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje, drankje en entertainment en een mooi bedrag inzamelen voor onderzoek naar kanker en de bestrijding hiervan. Kaarten zijn nog te koop via onderstaande link.

Koop kaarten


30 oktober 2019

Casper Runners 2019

Loop je graag hard en ben je toe aan sportieve uitdaging in 2020? Sluit je dan aan bij de #CasperRunners! In 2019 heeft een groep van bijna 100 Casper Runners de Rotterdam Marathon gelopen om geld in te zamelen voor baanbrekend onderzoek naar alvleesklierkanker. Ook in 2020 zullen zij 5 april Rotterdam weer oranje kleuren, want helaas slaat de verwoestende ziekte ook geen jaar over. Natuurlijk hoef je niet meteen die 42 km te rennen, ook een duo-marathon of 10-km loop behoren te mogelijkheden.

Neem bij interesse contact op met Silvia Wolfert.

Stuur een e-mail naar Silvia


23 oktober 2019

Lotgenotendag Alvleesklierkanker

Ontmoet lotgenoten en naasten die geraakt zijn door alvleesklierkanker tijdens de lotgenotendag op 23 november in het Academiegebouw van de Utrecht University. Living With Hope Foundation organiseert dit evenement samen met de Dutch Pancreatic Cancer Group. Het thema van deze interactieve bijeenkomst is: REGIE. Tijdens deze dag ontmoet je lotgenoten en naasten.

Je krijgt informatie vanuit verschillende invalshoeken: de laatste behandelingsontwikkelingen, diëtetiek, psychosociale zorg en palliatieve zorg.

Deelname is gratis en de bijeenkomst is inclusief vegetarische lunch. Meld je aan voor 13 november 2019.

Inschrijven kan via deze link


18 oktober 2019

Groot Dictee Ridderkerk

Op vrijdagavond 8 november organiseert Rotary Ridderkerk voor de vierde maal het Groot Dictee Ridderkerk met als doel #SupportCasper. U kunt zich inschrijven via de website: www.rotaryridderkerk.nl. Het dictee van ongeveer 200 woorden zal worden voorgelezen door Astrid Joosten.

Lees verderPersberichten In de media