Aanmelden nieuwsbrief

Nieuws


30 november 2021

Golfbaan Bentwoud continueert samenwerking met Support Casper

Na een succesvolle samenwerking in 2020 en 2021, verbindt Golfbaan Bentwoud zich ook komend golfseizoen aan Support Casper als maatschappelijk partner. Beide partijen zijn tevreden met de huidige samenwerking en verheugd dat hier in 2022 een vervolg aan wordt gegeven. Door het jaar heen worden diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te genereren voor alvleesklierkanker en om zoveel mogelijk geld op te halen om onderzoek naar het bestrijden van deze ziekte mogelijk te maken.

POSITIEVE ONTWIKKELINGEN IN ONDERZOEK BEHANDELING ALVLEESKLIERKANKER
Prof. dr. Casper van Eijk en Onno Jacobs

Samen in actie

Het afgelopen jaar haalde Golfbaan Bentwoud samen met haar bezoekers meer dan € 40.000 op voor het goede doel. Het streven is om dit bedrag in 2022 minstens te evenaren, maar uiteraard liever te overtreffen. Om dit te bereiken staan er diverse acties op het programma. Juni is Support Casper maand bij Golfbaan Bentwoud met diverse evenementen die in het teken staan van het goede doel. Hoogtepunt is de traditionele Support Casper Golfdag op vrijdag 10 juni 2022. Ook door het jaar heen worden diverse acties georganiseerd om geld op te halen voor Support Casper. Denk hierbij aan speciale ballenverkoopacties, het afkopen van spelelementen tijdens wedstrijden en donaties aan het goede doel bij deelname aan evenementen.

Onno Jacobs, Directeur Golfbaan Bentwoud, is al sinds de oprichting van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker en haar campagne Support Casper bekend met het innovatieve onderzoek van prof. dr. Casper van Eijck:

“Casper van Eijck heb ik leren kennen toen hij nog clubarts van Feyenoord was. Het is een zeer bevlogen man met een duidelijke missie: een halt toeroepen aan de verwoestende werking van alvleesklierkanker. Als golfbaan hebben wij een groot bereik en dus de mogelijkheid een grote groep mensen bewust te maken van de ernst van deze ziekte. In de afgelopen twee jaar hebben wij al een mooi bedrag opgehaald, maar er is nog veel geld nodig. Het komende jaar hopen we samen met onze bezoekers nog een flinke bijdrage te kunnen leveren.”

Prof. dr. Casper van Eijk over de samenwerking: “Vanuit Support Casper zijn we erg dankbaar voor de steun van Golfbaan Bentwoud. Het is een trouwe partner die met haar leden de afgelopen jaren enorme fondsen heeft geworven voor het onderzoek tegen alvleesklierkanker. Met geweldige eigen initiatieven, maar ook door spontaan aan te sluiten bij onze eigen acties, zoals in het voorjaar Move for Casper. Een samenwerking als met Golfbaan Bentwoud, waar we nu voor het derde jaar op kunnen rekenen, is van grote betekenis voor de voortgang van ons onderzoek en het behalen van onze missie. We werken er met z’n allen keihard aan om een effectieve behandeling voor alle patiënten met alvleesklierkanker te vinden. Zodat zij weer een leven voor zich hebben.”


Over Support Casper

Er is grote vooruitgang geboekt in de behandeling van kanker, maar alvleesklierkanker is vooralsnog een doodvonnis. De vooruitzichten voor de jaarlijks circa 3.000 patiënten zijn slecht en de overlevingskansen gering. Prof. dr. Casper van Eijck, al dertig jaar als specialist verbonden aan het Erasmus MC, heeft het tot zijn missie gemaakt een behandeling voor de ziekte te vinden. Sinds 2015 voert de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker de campagne ‘Support Casper’ om het baanbrekende onderzoek van het onderzoeksteam te financieren en meer aandacht voor de ziekte te vragen. Doel is uiterlijk in 2030 een betaalbare behandeling voor elke patiënt te kunnen bieden. Inmiddels zijn op kosten van de stichting zo’n twintig wetenschappers hard aan het werk om een behandelmethode te vinden. En met resultaat: viro-immunotherapie lijkt veelbelovend.


Over Golfbaan Bentwoud
Golfbaan Bentwoud is een 36 holes openbare golfbaan, middenin het Bentwoud, een natuur- en recreatiegebied van ruim 800 hectare in het Groene Hart van de Randstad. De golfbaan is 10 jaar geleden aangelegd op 108 hectare van het Bentwoud en leent zich uitstekend voor het spel van zowel de ervaren als de (nog) onervaren golfers. Vanwege het openbare karakter en de verscheidenheid in lussen, kan iedereen hier de passie voor de golfsport ontdekken en beleven.


22 november 2021

De Nederlandse Vereniging voor Gen- en Celtherapie (NVGCT) organiseerde haar jaarlijks symposium In Lunteren

De Nederlandse Vereniging voor Gen- en Celtherapie (NVGCT) organiseerde op 9 en 10 November 2021 haar jaarlijks symposium In Lunteren. Hier loofde de vereniging zoals elk jaar een prijs uit voor het beste ingezonden abstract dat werd gepresenteerd op de bijeenkomst. De prijs is voor een jonge wetenschapper als aanmoediging voor zijn of haar onderzoek en met de prijs hoopt de NVGCT te stimuleren dat jonge onderzoekers hun resultaten op een aansprekende manier presenteren voor collega’s. Dit jaar viel mw. Selas Bots in de prijzen met haar beschrijving van het apen adenovirus dat zij ontwikkelt voor de behandeling van alvleesklierkanker. Selas voert haar promotie onderzoek uit in het LUMC te Leiden met steun van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker.

Meer over het onderzoek van Selas Bots leest u hier.

Een samenvatting van het symposium is te lezen via onderstaande link: www.nvgct.nl/annual-symposium-2020-2021/

NVGCT


18 november 2021

POSITIEVE ONTWIKKELINGEN IN ONDERZOEK BEHANDELING ALVLEESKLIERKANKER

Leiden, 18 november 2021 – Vandaag, op Wereld Alvleesklierkankerdag, meldt de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker | Support Casper twee positieve ontwikkelingen in de zoektocht naar een effectieve behandeling tegen alvleesklierkanker. Dr. Aida Farshadi is er als eerste in geslaagd een 3D-model te ontwikkelen gebaseerd op de tumorcellen van alvleesklierkankerpatiënten die resistent zijn voor chemotherapie. Dit model (ook wel organoids genoemd) maakt het onderzoeken van het effect van nieuwe behandelmethoden sneller, eenvoudiger en dierproefvrij. Daarnaast geeft het onderzoek van dr. Fleur van der Sijde inzicht in het wel of niet aanslaan van de bij alvleesklierkanker meest gebruikte chemotherapie (FOLFIRINOX). Op basis van haar resultaten is een vervolgonderzoek gestart om patiënten in de toekomst een meer op het lijf geschreven behandeling te kunnen bieden en onnodige, zware chemo te voorkomen.


Nieuwe dimensie

Voor het vinden van een effectieve behandeling tegen alvleesklierkanker is veel onderzoek nodig. Dankzij de organoids (een versimpelde versie van een orgaan) van dr. Aida Fashadi krijgt dat onderzoek een nieuwe dimensie. Op basis van kleine stukjes tumor uit de alvleesklier is een driedimensionaal (3D) celkweekmodel ontwikkeld; een tumororganoid. Daarnaast heeft juist bij deze kankercellen de chemotherapie niet aangeslagen en kunnen de oorzaken hiervan worden onderzocht. En er komt geen dierproef aan te pas. Het model biedt onderzoekers een schat aan kennis en informatie, maar ook nieuwe mogelijkheden. Omdat een organoid dezelfde eigenschappen en reacties heeft als de originele tumor, kan niet alleen de groei maar ook de interactie van kankercellen met immuuncellen nu live worden gemonitord. Doel van het onderzoek is het achterhalen van de oorzaken van het falen van het immuunsysteem bij alvleesklierkankerpatiënten en op basis daarvan de immuuntherapie te verbeteren. Daarnaast is het met behulp van de organoids van de patiënt ook mogelijk in de toekomst te bepalen welk oncolytisch virus het meest effectief is voor de tumorcellen van de patiënt.


Stap dichterbij

Op dit moment is FOLFIRINOX-chemotherapie de meest gebruikte behandeling voor patiënten met gevorderde alvleesklierkanker. Deze therapie werkt alleen niet bij alle patiënten, terwijl ze wel te maken kunnen krijgen met ernstige bijwerkingen. Dr. Fleur van der Sijde startte vier jaar geleden haar onderzoek naar de invloed van deze chemotherapie op de werking van het immuunsysteem. Daarnaast zoekt zij naar kenmerken bij patiënten en in tumoren die kunnen voorspellen of het toedienen van deze chemotherapie zinvol is. Door het onderzoeken van het bloed van patiënten waarbij FOLFIRINOX niet aansloeg, ontdekte ze bepaalde overeenkomende karakteristieken – zowel in het tumor-DNA als in het DNA van de patiënt zelf. Een bloedonderzoek om te bepalen of chemotherapie zin heeft is nog toekomstmuziek, maar wel een stap dichterbij. Vervolgonderzoek in een grote groep patiënten is gestart.


Mooie bijdrage

Prof. dr. Casper van Eijck over deze nieuwe ontwikkelingen: “Wereld Alvleesklierkankerdag is natuurlijk een prachtig moment om mensen hoop te kunnen geven. Onze onderzoekers werken elke dag keihard aan het ontwikkelen van een behandeling tegen alvleesklierkanker, een van de meest dodelijke kankervormen ter wereld. Dr. Aida Fashadi en dr. Fleur van der Sijde hebben allebei een waardevolle bijdrage geleverd. Zij bestuderen de interactie tussen het immuunsysteem en kankercellen, en proberen een passende behandeling voor elke patiënt te vinden. Want wat bij de ene persoon wel werkt, hoeft dat bij de andere niet te doen. Hoe beter we alvleesklierkanker begrijpen, hoe beter we het kunnen behandelen. Zo blijven we toewerken naar het moment waarop alvleesklierkanker een goed te behandelen aandoening is.”


Over Support Casper

Er is grote vooruitgang geboekt in de behandeling van kanker, maar alvleesklierkanker is vooralsnog een doodvonnis. De vooruitzichten voor de jaarlijks circa 3.000 patiënten zijn slecht en de overlevingskansen gering. Prof. dr. Casper van Eijck, al dertig jaar als specialist verbonden aan het Erasmus MC, heeft het tot zijn missie gemaakt een behandeling voor de ziekte te vinden. Sinds 2015 voert de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker de campagne ‘Support Casper’ om het baanbrekende onderzoek van het onderzoeksteam te financieren en meer aandacht voor de ziekte te vragen. Doel is uiterlijk in 2030 een betaalbare behandeling voor elke patiënt te kunnen bieden. Inmiddels zijn op kosten van de stichting zo’n twintig wetenschappers hard aan het werk om een behandelmethode te vinden. En met resultaat: viro-immunotherapie lijkt veelbelovend. Zie ook www.supportcasper.nl.

POSITIEVE ONTWIKKELINGEN IN ONDERZOEK BEHANDELING ALVLEESKLIERKANKER
Dr. Aida Farshadi (links) en Dr. Fleur van der Sijde (rechts)


10 oktober 2021

SUPPORT CASPER GALA BRENGT RECORDBEDRAG OP VOOR INNOVATIEF ONDERZOEK
€1.197.960 aan donaties om de strijd tegen alvleesklierkanker te steunen

Noordwijk, 10 oktober 2021 – Zaterdagavond 9 oktober werd tijdens het Support Casper Lustrumgala een overweldigend bedrag van €1.197.960 opgehaald. De fondsen zijn bestemd voor de productie van oncolytische virussen voor onderzoek van prof. dr. Casper van Eijck en zijn team in de strijd tegen alvleesklierkanker. Het is hun missie om in 2030 alle patiënten die deze vreselijke ziekte treft een passende behandeling te kunnen bieden.

In 2018 werd op het Haven Charity Gala Rotterdam €1,3 miljoen opgehaald voor Support Casper. Hiermee werd de eerste virusproductiefaciliteit in een academisch ziekenhuis gebouwd, die eind dit jaar in het Erasmus MC opent. Dankzij de opbrengst van zaterdagavond wordt het mogelijk de virussen ook daadwerkelijk te produceren en toe te passen in klinisch onderzoek als behandeling van mensen met alvleesklierkanker.

Bijzondere veilingstukken
Naast geweldige optredens van o.a. Berget Lewis en Rolf Sanchez, waren er deze avond ook aangrijpende verhalen van patiënten te horen. Als bijzonder veilingstuk bracht één patiënt zelfs een oldtimer-Mercedes in die voor een geweldige boost van het opgehaalde totaalbedrag zorgde. Veel indruk maakte ook het team van onderzoekers die tijdens de veiling ter illustratie van kavel 19: ‘Help het onderzoek verder met een nieuwe analist’ in doktersjas op het podium stonden. Zij vertelden bij monde van professor Hoeben van het LUMC over de noodzaak voor doneren aan dit kavel, wat de zaal vervolgens ook massaal deed.

SUPPORT CASPER GALA BRENGT RECORDBEDRAG OP VOOR INNOVATIEF ONDERZOEK
Professor Casper van Eijck houdt samen met de zonen van Sjoerd Zwanenburg, directeur Stichting Overleven met Alvleesklierkanker, vol trots de cheque met de opbrengst van de avond vast. Zij worden bijgestaan door ambassadeurs van het goede doel: Ronald Koeman en Steven Rooks en Rob Vismans, lid van de Raad van Toezicht van de stichting.
SUPPORT CASPER GALA BRENGT RECORDBEDRAG OP VOOR INNOVATIEF ONDERZOEK
De onderzoekers uit het Erasmus MC en Leids Universitair Medisch Centrum op het podium van het Support Casper Lustrumgala, ter illustratie van veilingkavel 19; een nieuwe technisch analist voor het onderzoek.


07 juni 2021

Interview met Casper van Eijck

‘Als het erop aankomt, weten mensen heel goed wat ze willen’. Hij is oncologisch chirurg en clubarts van Feyenoord. Zijn agenda zit overvol, maar voor dit gesprek maakte hij graag tijd. Casper van Eijck heeft een boodschap voor zorgverleners, patiënten en naasten.

Lees verder


29 April 2021

BEKEND NEDERLAND IN BEWEGING TEGEN ALVLEESKLIERKANKER
OAK IK DOE MEE: MOVE FOR CASPER-WEEKEND OP 29 & 30 MEI

Leiden, 29 april 2021 – Voetbalgrootheden Ronald Koeman en Hans van Breukelen, radio-dj Lars Boele, tophockeyers Mirco Pruyser, Ellen Hoog en Billy Bakker, acteur Nizar El Manouzi en musicalster Pia Douwes hebben zich al ingeschreven. Op zaterdag 29 en zondag 30 mei komen zij in beweging tijdens het Move for Casper-weekend om meer bekendheid en donaties te genereren voor alvleesklierkanker. Support Casper, de campagne van Stichting Overleven met Alvleesklierkanker (OAK), roept heel Nederland op ‘oak’ mee te doen. Dat kan lopend, op de step, de skippybal of met de rollator, rennend, fietsend of golfend en alleen, met de hond of samen. Als deelname maar zichtbaar wordt gemaakt op straat of social media met het Move for Casper-rugnummer en #oakikdoemee of #oakwijdoenmee. Deelnemers doneren €10 aan Support Casper en inschrijven kan vanaf vandaag op moveforcasper.nl.



#OAKIKDOEMEE

In het weekend bewegen doet bijna iedereen. In het weekend van 29 en 30 mei vraagt Support Casper die beweging te ‘doneren’ aan het onderzoek naar een effectieve behandeling van alvleesklierkanker. Zo krijgt deze op één na dodelijkste vorm van kanker meer aandacht en komt er meer geld beschikbaar voor onderzoek. Wie zich aanmeldt voor het Move for Casper-weekend doneert €10 aan het goede doel en ontvangt een ‘OAK ik doe mee’-rugnummer voor extra zichtbaarheid. Elke vorm van bewegen en elke afstand is toegestaan, en deelnemers van alle leeftijden kunnen meedoen – alleen, als team vanaf vijf personen of met het hele bedrijf. Ronald Koeman gaat een potje voetballen, Ellen Hoog pakt de hockeystick en de Move for Casper van Billy Bakker is hardlopen in voorbereiding op de Olympische Spelen. Andere deelnemers doneren hun blokje om en diverse sportteams spelen hun wedstrijd voor het goede doel.


In beweging

Dit landelijke evenement wordt georganiseerd voor Support Casper door haar ambassadeurs Billy Bakker en Mirco Pruyser met hun sportmarketingbureau ByBP: “Met Move for Casper willen we ervoor zorgen dat alvleesklierkanker meer bekendheid krijgt, onder Nederlanders én onder (huis)artsen. Ook donaties zijn essentieel, zodat er meer onderzoek plaats kan vinden. Elke dag overlijden er acht mensen aan deze ziekte. Dat kan anders. Dat móét anders! Daarom roepen we iedereen op in beweging te komen, op welke manier dan ook. Als je het maar zichtbaar maakt. Jij doet toch oak mee?” Professor Casper van Eijck, wetenschapper en het gezicht van de campagne, vult aan: “De diagnose alvleesklierkanker is weinig minder dan een doodvonnis; bijna niemand vertelt het na. Ik zie het als mijn missie om daar verandering in te brengen en in 2030 al deze patiënten een effectieve en betaalbare behandeling te kunnen bieden. Daar kom ik elke dag weer voor in beweging!”

www.moveforcasper.nl


15 April 2021

THE DUTCH 750: UITDAGENDE CHARITY WIELERTOCHT DOOR GELDERLAND
Een initiatief van Make-A-Wish Nederland, Support Casper en Libéma Profcycling

Hilversum, donderdag 15 april 2021 – Make-A-Wish Nederland, Support Casper en Libéma Profcycling organiseren dit najaar de officiële eerste editie van ‘The Dutch 750’: een 750 kilometer tellende uitdagende wielertocht door het prachtige Gelderse landschap voor wielrenners van alle niveaus. Het event zal dit jaar op 1,2 en 3 oktober plaatsvinden. Dan trappen wielerteams door Gelderland om fondsen te werven voor onderzoek tegen alvleesklierkanker (Support Casper) en het vervullen van allerliefste wensen van ernstig zieke kinderen (Make-A-Wish). Libéma Profcycling verzorgt de organisatie van The Dutch 750, wat garant staat voor afwisselende routes met de nodige stops en goede ravitaillering. Inschrijven kan vanaf nu op de website: www.thedutch750.nl.

The Dutch 750
750 kilometer, samen voor een ander

‘Samen voor een ander’ is het motto waar het bij The Dutch 750 om draait. De deelnemers fietsen drie dagen lang elke dag twee etappes van 125 km door de Gelderse streken. Studio Sport-presentator Sjoerd van Ramshorst, ambassadeur van Make-A-Wish Nederland, heeft zich als sportieveling verbonden aan The Dutch 750. “Als groot sportliefhebber juich ik dit charity wielerevent natuurlijk toe. Hopelijk springen mensen in oktober massaal op de fiets om met elkaar een fantastisch bedrag op te halen voor deze mooie goede doelen.” The Dutch 750 kan ook rekenen op de steun van voormalig profwielrenners Steven Rooks en Rob Harmeling.

Invulling The Dutch 750

Tijdens The Dutch 750 worden de etappes verreden in pelotons (als de omstandigheden het i.v.m. corona toelaten) met verschillende snelheden. Het is mogelijk als beginner mee te doen, maar ook als gevorderde wielrenner. Een team bestaat uit maximaal zes renners. Per dag worden er twee etappes van 125 km in peloton gereden. Deelnemers kunnen één dag meedoen en 125 km fietsen, maar ook drie dagen van 250 km per dag en alle combinaties daartussenin.

Deelnemers kunnen zich via thedutch750.nl individueel of als (bedrijfs)team (maximaal zes personen) inschrijven voor de eerste editie van The Dutch 750. Het is mogelijk om één, twee of drie dagen mee te fietsen.

The Dutch 750


03 April 2021

Bij Casper op de bank
Steun Support Casper door een bank te kopen

Wormerveer, 03 April 2021 – "In mijn directe omgeving ben ik meerdere keren geconfronteerd met de verwoestende werking van alvleesklierkanker en de impact die het heeft op patiënten en naaste familieleden en vrienden. Deze vorm van kanker is de op één na dodelijkste vorm van kanker en de prognoses zijn over het algemeen slecht omdat symptomen veelal in een te laat stadium ontdekt worden. Hierdoor zijn ook behandelmethodes en kans op operatie zeer klein en dit moet en kan gewoon beter als er meer geld beschikbaar is voor baanbrekend onderzoek en daar gaat Support Casper voor."

Ik heb met ons bedrijf veel ervaring in straatmeubilair en ga de komende tijd via onze relaties proberen zoveel mogelijk kunststof banken in de oranje kleur van Support Casper te verkopen en ik wil dat een groot deel van het geld dat voor een bank ontvangen wordt, direct naar de stichting gaat zodat er meer onderzoek gedaan kan worden naar nieuwe behandelmethoden tegen deze vreselijke ziekte."

André de Boorder

bijcasperopdebank.nl



Om je de beste ervaring te geven, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.