Baanbrekend onderzoek en nieuwe behandelingen

Support Casper financiert het onderzoek naar oncolytische viro- en immunotherapie (OVIT). Viro- en immunotherapie maakt gebruik van oncolytische virussen. Deze virussen herkennen en doden tumorcellen, zonder schade aan te richten in gezonde cellen en weefsels. Naast het direct doden van cellen activeren deze virussen ook het immuunsysteem zodanig dat tumorcellen worden opgeruimd. De verwachting is dat deze behandeling behalve op alvleesklierkanker straks ook toepasbaar is op andere, moeilijk te behandelen vormen van kanker, zoals prostaatkanker, blaaskanker en glioblastoma.

Immunotherapie

In de laatste dertig jaar is er enorme vooruitgang geboekt met het in kaart brengen van de ingewikkelde interacties tussen tumoren en het immuunsysteem. Het gevolg is dat er diverse nieuwe en zeer innovatieve manieren zijn ontwikkeld om de antitumorrespons gunstig te beïnvloeden: de immunotherapie. Dit is een manier om onze aangeboren en aangeleerde immuunreacties als het ware wakker te maken. Door deze activatie kan vroege kankergroei door de gezonde cellen uit de weg worden geruimd of op z’n minst in bedwang gehouden. Bij andere kankervormen heeft deze therapie de overlevingskans van patiënten met agressieve tumoren (melanoom, longkanker, prostaatkanker) inmiddels bewezen verbeterd. Als resultaat zijn verschillende behandelingen inmiddels goedgekeurd voor gebruik bij patiënten.

Virotherapie

Het gebruik van virussen is een veelbelovende nieuwe techniek voor het behandelen van een breed scala aan tumoren. Virussen die bij de patiënt worden ingebracht infecteren selectief alleen de kankercellen en zijn daarmee in staat de omliggende gezonde cellen te sparen. Om de virussen nog effectiever te maken worden ze in het laboratorium zodanig aangepast dat ze specifieke soorten tumorcellen kunnen aanvallen. Na de infectie van de kankercellen zijn ze in staat om bepaalde stoffen aan te maken waardoor de kankercellen vernietigd worden.

Voor een aantal kankersoorten loopt al vergevorderd onderzoek naar deze manier van behandelen. Dankzij de steun van Support Casper is het onderzoek voor alvleesklierkanker ook in gang gezet. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar een viertal prototypen virussen. Het is een uitdaging om te onderzoeken hoe virussen enerzijds tumorcellen kunnen doden en anderzijds het immuunsysteem stimuleren om gedode tumorcellen op te ruimen. De eigenschappen van de verschillende virussen moeten daarom verder worden geoptimaliseerd, waarna er meer testen nodig zijn met de alvleesklierkankercellen. Het is ook heel belangrijk om te kijken naar de veiligheid van het toedienen van virussen, niet alleen voor de patiënt maar ook voor zijn of haar naaste omgeving en voor dieren. Het verder verbeteren van de virussen in combinatie met immunotherapie moet uiteindelijk een oplossing kunnen bieden voor alvleesklierkankerpatiënten.


Om je de beste ervaring te geven, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.