De toekomstige behandeling

De officiële benaming van het onderzoek dat we met deze campagne financieren is: oncolytische viro-immunotherapie (OVIT). Viro-immunotherapie maakt gebruik van oncolytische virussen. Deze virussen herkennen en doden tumorcellen, terwijl zij geen schade aanrichten in gezonde cellen en weefsels. Naast het direct doden van cellen, activeren deze virussen ook het immuunsysteem zodanig dat tumorcellen worden opgeruimd. De verwachting is dat deze behandeling straks ook toepasbaar is op andere, moeilijk te behandelen vormen van kanker, zoals prostaatkanker, blaaskanker en glioblastoma.

Immunotherapie

In de laatste 25 jaar is er enorme vooruitgang geboekt met het in kaart brengen van de ingewikkelde interacties tussen de tumor en het immuunsysteem. Met als gevolg dat er diverse nieuwe en zeer innovatieve manieren zijn ontwikkeld om de anti-tumor respons gunstig te beïnvloeden: de immunotherapie. Het is een manier om onze aangeboren en aangeleerde immuunreacties ‘wakker te maken’ en te activeren, zodat vroege kankergroei door de gezonde cellen uit de weg geruimd kan worden of op z’n minst in bedwang kan worden gehouden. Bij andere kankervormen heeft deze therapie inmiddels bewezen dat het de overlevingskans van patiënten met agressieve tumoren (melanoom, longkanker, prostaatkanker) kan verbeteren met als resultaat dat verschillende behandelingen inmiddels goedgekeurd zijn voor gebruik bij patiënten.

Virotherapie

Het gebruik van virussen is een veelbelovende nieuwe techniek voor het behandelen van een breed scala aan tumoren. Virussen die bij de patiënt worden ingebracht infecteren selectief alleen de kankercellen en zijn daarmee in staat de omliggende gezonde cellen te sparen. Om de virussen nog effectiever te maken worden ze in het laboratorium zodanig aangepast dat ze specifieke soorten tumorcellen aan kunnen vallen. Na de infectie van de kankercellen zijn ze in staat om bepaalde stoffen aan te maken waardoor de kankercellen vernietigd worden.

Voor een aantal kankersoorten loopt al vergevorderd onderzoek naar deze manier van behandelen. Dankzij de steun van Support Casper is het onderzoek voor alvleesklierkanker ook in gang gezet. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar een viertal prototypen virussen, waaronder het Newcastle Disease Virus. Dit virus is al in meerdere klinische onderzoeken getest (fase 1 en 2) en laat veelbelovende resultaten zien zonder dat het ernstige bijwerkingen geeft. Het is een uitdaging om te onderzoeken hoe virussen enerzijds het beste tumorcellen kunnen doden en anderzijds juist het immuunsysteem stimuleren om gedode tumorcellen op te ruimen. De eigenschappen van de verschillende virussen moet daarom verder worden geoptimaliseerd, waarna er meer testen nodig zijn met de alvleesklierkankercellen. Tot slot is het ook heel belangrijk om te kijken naar de veiligheid van het toedienen van virussen, niet alleen voor de patiënt maar ook voor zijn naaste omgeving en dieren. Het verder verbeteren van de virussen in combinatie met immunotherapie moet uiteindelijk een oplossing kunnen bieden voor alvleesklierkankerpatiënten.