NanoString

Sinds 2017 heeft het Erasmus MC, dankzij de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker, de beschikking over de zogenaamde NanoString technologie waarmee DNA, RNA en eiwit profielen van ziekteprocessen, zoals kanker, geïdentificeerd kunnen worden. Aan de hand van immunologische profielanalyses is het mogelijk om een optimale therapie te ontwikkelen afgestemd op de patient. Het gebruik van transcriptoom technieken is momenteel erg in de belangstelling. Een betere classificatie van ziekten biedt de mogelijkheid voor gepersonaliseerde therapie.

Voor de aanschaf van dit kostbare analyse-apparaat, Counter Flex Analysis System van NanoString, is een bruikleenovereenkomst met het Erasmus MC opgesteld. In 2018 is het besluit genomen om een nieuw in ontwikkeling zijnde apparaat van hetzelfde bedrijf aan te schaffen, de GeoMX DSP, om de uitkomsten nog beter te kunnen analyseren. Daarmee heeft het Erasmus MC als één van de 25 eerste wereld wijde afnemers de beschikking over een dergelijk apparaat gekregen in 2019.

Met deze uitbreiding van de analyse mogelijkheden, kan nog meer noodzakelijke informatie over de samenstelling van zowel tumoren als immuunsysteem van alvleesklierkankerpatiënten verkregen worden. Dit zal ertoe leiden dat er prognostische testen ontwikkeld kunnen worden die in nog beter staat zijn om te bepalen welk type behandeling het meest geschikt is voor de individuele patiënt.