Drs. Diba Latifi

Drs. Diba Latifi“In een ideale wereld is de overleving van deze verwoestende ziekte in de komende vijf a tien jaar heel sterk bevorderd. Daarnaast is de kwaliteit van het leven van de alvleesklierkankerpatiënt sterk verbeterd”,
Drs. Diba Latifi

Graag stellen wij u voor aan Drs. Diba Latifi. Diba is als arts-onderzoeker werkzaam op de afdeling Heelkunde in het Erasmus MC. Sinds 1 november 2016 is Diba aan het promoveren bij Prof. dr. Casper van Eijck. Een promovendus van het eerste uur dus.

Diba houdt zich, naast de behandeling van patiënten met het middel Ampligen in een zogenaamd ‘Named Patient Program’, het zien van patiënten op de poli en het opzetten van nieuwe studies, hoofdzakelijk bezig met het immuun monitoring project. Met dit onderzoek wordt informatie verzameld over hoe het immuunsysteem van de patiënt betrokken is bij de ontwikkeling van alvleesklierkanker. Ook wordt er gekeken op welke wijze de huidige standaard behandelingen en Ampligen effect hebben op het immuunsysteem.

Sinds 1 november 2016 zijn van alle nieuwe alvleesklierkankerpatiënten bloedmonsters afgenomen. Dit gebeurt op meerdere momenten van de behandeling. Het immuunsysteem van patiënten van verschillende stadia alvleesklierkanker worden met elkaar vergeleken, maar ook met het immuunsysteem van gezonde mensen. Het streven is om op deze manier van 200 patiënten gegevens te verzamelen. Momenteel staat de teller op ongeveer 100 patiënten. Naar verwachting duurt het nog anderhalf jaar tot alle data beschikbaar zijn om een goed overzicht te geven van de werking van het immuunsysteem van alvleesklierkankerpatiënten.

Diba begeleidt de patiënten die deelnemen aan de studie voor de immuun monitoring en zorgt ervoor dat bloedmonsters tijdig afgenomen en verwerkt worden op het laboratorium van Dr. Reno Debets. Astrid Oostvogels is aangenomen als gespecialiseerd analiste om de bloedmonsters te verwerken op het laboratorium.

Het immuun monitoring project draagt bij aan het vergaren van kennis over hoe het immuunsysteem zich verhoudt tot de ontwikkeling van tumorcellen. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de patiëntengroepen? Hoe verhouden deze uitkomsten zich tot de bestaande literatuur?
Door beter inzicht te krijgen in de werking van het immuunsysteem, is het in de toekomst mogelijk om de meest effectieve (nieuwe) behandelmethode voor de desbetreffende patiënt te ontwikkelen. ‘Targeted therapy’ is de toekomst, waarbij op basis van onder andere het immuunsysteem per patiënt kan worden voorspeld welke therapie aan zal slaan. Dit zal naar verwachting vrijwel altijd een combinatietherapie zijn.

Met de resultaten van dit onderzoek kunnen we snel stappen maken en starten met immunotherapie bij alvleesklierkankerpatiënten. Hiermee hopen we de overlevingskans van patiënten in de nabije toekomst te verbeteren.

Meer interviews

Om je de beste ervaring te geven, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.