Drs. Freek van 't Land

Drs. Freek van 't LandNa de veelbelovende eerste resultaten van de behandeling van alvleesklierkanker met dendritische celtherapie gaat het onderzoek nu de volgende fase in. Drs. Freek van ’t Land is onder leiding van professor Casper van Eijck gestart met zijn promotieonderzoek in het Erasmus Medisch Centrum. Hiermee richt hij zich op het aantonen van de effectiviteit van deze nieuwe behandelmethode voor alvleesklierkanker. Freek: “De goedkeuring voor de behandeling van een grotere groep patiënten is ontvangen en een aantal nieuwe patiënten zijn inmiddels met de therapie gestart. Ik ben hoopvol dat we ook bij deze groep een immuunreactie kunnen veroorzaken die helpt bij het opruimen van tumorcellen.”

Freek van ’t Land behaalde in 2019 zijn artsendiploma aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het jaar daarna werkte hij als basisarts op de afdeling Heelkunde van het Maasstad Ziekenhuis en nu is hij terug in het Erasmus MC om zijn promotieonderzoek te doen: “Vorig jaar kon Support Casper een mooie doorbraak melden in het onderzoek naar dendritische celtherapie van professor Casper van Eijck dat werd uitgevoerd onder leiding van drs. Sai Ping Lau. Als eerste ter wereld wist het team deze therapie succesvol en veilig toe te passen bij alvleesklierkanker. Ik neem nu het stokje van hem over en begeleid de tweede groep patiënten in het onderzoek. Door meer patiënten te behandelen kunnen we straks een betere uitspraak doen over de effectiviteit van deze therapie. Ik ben hoopvol dat de resultaten vergelijkbaar zijn met die van de eerste fase, zodat we meer bewijs hebben dat deze therapie mensen echt wat kan bieden. Bij een groot deel van de reeds behandelde patiënten is de ziekte tot nu toe niet teruggekomen. Ik vind het mooi om aan dit onderzoek een bijdrage te kunnen leveren en ik geloof in de potentie van deze behandelmethode voor patiënten met alvleesklierkanker.”

Hoop bieden

Nog even terug naar het begin, want wat is dendritische celtherapie nou eigenlijk? Freek: “Bij deze behandelmethode spelen dendritische cellen een belangrijke rol. Een dendritische cel is een soort witte bloedcel die het immuunsysteem helpt bij het opruimen van een tumor. Bij mensen met kanker werkt het immuunsysteem niet meer naar behoren. Met deze therapie willen we het immuunsysteem een handje helpen. Voor deze therapie nemen we bloed af van de patiënt en halen daar cellen uit die we als het ware opleiden tot dendritische cellen. We activeren ze met behulp van specifieke eiwitten die ook op tumorcellen aanwezig zijn. Daarna brengen we de dendritische cellen met een injectie terug in het lichaam; vergelijk het met een vaccinatie. Eenmaal terug in de bloedbaan van de patiënt stimuleren ze de killer-T-cellen. Deze cellen zijn hierna in staat om de kankercellen te herkennen en op te ruimen. Uit de eerste fase van het onderzoek is gebleken dat het werkt, maar we hebben meer data nodig. Het is belangrijk om een grotere groep patiënten te behandelen om meer gedegen uitspraken te kunnen doen over de werking van dendritische celtherapie bij alvleesklierkanker. Het onderzoek is heel dynamisch en een grote bron van informatie. Daarnaast gaan we ook verder met de combinatietherapie, waarbij de dendritische celtherapie wordt gecombineerd met een ander medicijn. We verwachten dat deze therapieën elkaars werking zullen versterken. Binnenkort begint de eerste fase van dit onderzoek, waarin we voornamelijk willen vaststellen hoe veilig deze combinatie van middelen is. Door op een zorgvuldige en verantwoorde manier de dosering te verhogen zullen we dit gaan onderzoeken. Kortom: het is een spannende tijd, zowel voor ons als onderzoeksteam als voor de patiënten. Dat wij deze mensen hoop kunnen bieden vind ik een geweldig begin!”

Meer interviews

Om je de beste ervaring te geven, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.