Dendritische celtherapie voor alvleesklierkanker

Projectleider: Prof. dr. Casper van Eijck, Prof. dr. Joachim Aerts
Onderzoeker: Drs. Sai ping Lau
Instituut en afdeling: Erasmus MC, afdeling chirurgie
Duur: 2 jaar (+2 jaar intentie)
Aanvang onderzoek: 01/08/2017


Dendritische celtherapie "Jaarlijks krijgen 3.000 patiënten in Nederland de diagnose alvleesklierkanker. De meeste patiënten hebben bij diagnose al vergevorderde ziekte en daardoor komt alleen een minderheid van de patiënten in aanmerking voor een operatie om de tumor weg te halen. Huidige behandelingsmethoden zijn niet effectief en mede hierdoor overleeft minder dan 5% van alle alvleesklierkanker patiënten langer dan vijf jaar na het stellen van de diagnose. Er is dus een duidelijke ruimte voor verbetering en nieuwe effectieve therapieën zijn hard nodig.

Ons immuunsysteem speelt naast het bestrijden van infecties ook een belangrijke rol in het tegengaan van kankervorming. Helaas zijn tumorcellen in staat om ons immuunsysteem te onderdrukken waardoor deze niet optimaal functioneert en kanker de overhand kan krijgen. Door middel van dendritische celtherapie proberen we het afweersysteem te verbeteren en aan te sturen om de tumor aan te vallen. Dendritische cellen zijn belangrijke witte bloedcellen die andere witte bloedcellen kunnen leren welke kankercellen ze moeten aanvallen.

In laboratoriumexperimenten hebben we laten zien dat dendritische celtherapie het immuunsysteem sterk kan verbeteren. Daarnaast zien we ook dat deze vorm van therapie mogelijk effectief is in het tegengaan van de groei van de kanker. Met deze resultaten hebben we in november 2018 goedkeuring gekregen om een klinische studie te starten met dendritische celtherapie voor patiënten met alvleesklierkanker. In februari 2020 hebben we de laatste patiënt kunnen includeren en zijn we nu bezig met het behandelen en vervolgen van de geïncludeerde patiënten."

Meer studies

Om je de beste ervaring te geven, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.