Immuun profielen in bloed van alvleesklier kankerpatiënten: klinische implementatie en uitvoering

Projectleider: Prof. dr. Casper van Eijck
Onderzoeker: Drs. Diba Latifi, promovendus
Instituut en afdeling: Erasmus MC, afdeling chirurgie
Duur: 4 jaar
Aanvang onderzoek: 01/11/2016


"In de afgelopen jaren is het steeds duidelijker geworden dat het immuunsysteem een grote rol speelt bij het ontstaan en bestrijden van kanker. Ook bij alvleesklierkanker is dit het geval. Om het immuunsysteem goed te kunnen ondersteunen bij het bestrijden van kanker is het nodig dat we weten welke cellen er niet naar behoren werken. Hiervoor worden alle cellen van het immuunsysteem in kaart gebracht door middel van zogenaamde immuunmonitoring bij patienten met alvleesklierkanker. Daarnaast wordt het immuunsysteem op dezelfde manier in kaart gebracht bij gezonde mensen, zodat er een vergelijking gemaakt kan worden. Voor immuunmonitoring worden patiënten gezien op de immunotherapie polikliniek op het Erasmus MC en gevolgd tijdens hun behandeling. Hiervoor wordt bij patiënten regelmatig bloed afgenomen voor analyses in het laboratorium.

Voor dit onderzoek zijn sinds januari 2017 34 patiënten geïncludeerd die zijn behandeld met Ampligen immunotherapie. Met deze Ampligen immunotherapie werd gestart in een hiervoor geselecteerde patiëntengroep. Ook zijn er 105 patiënten gevolgd die de standaard behandeling ondergingen; patiënten met opereerbare alvleesklierkanker, lokaal gevorderde alvleesklierkanker of uitgezaaide alvleesklierkanker. Het immuunsysteem van deze patiënten wordt vergeleken met die van gezonde mensen. De definitieve resultaten zijn inmiddels verzameld en worden door de onderzoekers geanalyseerd en beschreven.

Door het immuunsysteem te vergelijken met het immuunsysteem van gezonde mensen en te monitoren tijdens diverse soorten behandelingen, zullen we in staat zijn om te zien waar immunotherapie nodig kan zijn. Door op te sporen welke cellen er binnen het immuunsysteem niet optimaal werken kunnen we deze cellen in de toekomst wellicht ondersteunen door het toedienen van immunotherapie."

Meer studies