Oncolytisch viro-immuno therapie voor urologische tumoren

Projectleider: Dr. Gabri van der Pluijm
Onderzoeker: Maaike van der Mark (onderzoek analist), per 1 april 2020 opgevolgd door Marjan van de Merbel (junior onderzoeker)
Instituut en afdeling: LUMC, afdeling Urologie
Duur: 2 jaar
Aanvang onderzoek: 01/01/2019


Tumor-dodende eigenschappen van oncolytische virussen "Binnen deze studie wordt onderzoek verricht naar de tumor-dodende eigenschappen van oncolytische virussen bij prostaat- en blaaskanker (urologische tumoren). Hiervoor worden reovirussen gebruikt: het “standaard” reovirus (T3D) en een door LUMC geoptimaliseerd Jin-3 mutant reovirus (Jin-3). Om de anti-kanker werking van deze reovirussen te bepalen zijn innovatieve ziektemodellen ontwikkeld, zoals het kweken van stukjes menselijk tumorweefsel die afkomstig zijn van patiënten met prostaat- of blaaskanker.

De onderzoekers bestuderen momenteel hoe effectief verschillende virussen de kankercellen binnendringen (infectie), zich vermeerderen binnen de tumorcellen (replicatie) en of de kankercellen gedood worden (oncolyse). Daarnaast wordt onderzocht of het afweersysteem van de patiënt weer actief wordt gemaakt door de oncolytische virussen, zodat de kankercellen herkend en opgeruimd kunnen worden.

De onderzoeksresultaten in de studie zijn veelbelovend en tonen aan dat vooral het Jin-3 virus tumor-dodende eigenschappen bezitten die van pas kunnen komen bij klinische doorontwikkeling en de behandeling van patiënten.

Tijdens het onderzoeksproject wordt samengewerkt met onderzoeksgroepen die aan alvleesklierkanker werken. Zo bestuderen de onderzoekers of het ook mogelijk zal zijn om stukjes alvleesklierkanker buiten het lichaam te kweken en dezelfde onderzoeken naar de tumor-dodende eigenschappen van de geteste virussen toe te passen."

Meer studies