Tumor Immuno-Pathologie (TIP) laboratorium

Projectleider: Prof. dr. Casper van Eijck
Onderzoeker: Dr. Dana Mustafa
Instituut en afdeling: Erasmus MC, afdeling Pathologie, TIP lab
Duur: 5 jaar
Aanvang onderzoek: 15/07/2017


TIP lab "Om al het onderzoek naar alvleesklierkanker en diverse soorten viro-immunotherapie binnen de afdeling Heelkunde op het Erasmus Medisch Centrum te kunnen centraliseren is een centraal Tumor-Immunologie Pathologie (TIP) laboratorium opgericht. Dit versterkt de samenwerking en efficiëntie van de verschillende onderzoeken.

De onderzoeken binnen het TIP laboratorium zijn divers. De onderzoeken zijn gericht op het bestuderen van het immuunsysteem, het zoeken naar biomarkers welke ziekteverloop kunnen voorspellen, de werking van oncolytische virussen, het personaliseren van behandelingen en het opzetten van verschillende modellen om alvleesklierkanker te kunnen bestuderen. Daarnaast wordt uitvoerig onderzoek gedaan naar de omgeving waarin alvleesklier tumorcellen zich bevinden. Ook worden hier zogenaamde organoiden gemaakt van alvleeskliertumoren om zo de invloed van tumorcellen op het immuunsysteem te kunnen bestuderen en oncolytische virussen te kunnen testen. Hiervoor zijn verschillende bepalingen voor aanwezig op het laboratorium die eveneens worden gebruikt om de werking van het immuunsysteem van zowel de tumor als het bloed van de zelfde patiënt te kunnen bepalen.

Het TIP laboratorium is sinds de start in 2017 volledig operationeel en wordt uitgebreid om meer onderzoekers te kunnen aanstellen. In het kader van de lopende onderzoeken hebben we momenteel al ruim 500 verschillende bloedmonsters verzameld en verwerkt. Het analyseproces van deze bloedmonsters is opgezet en geoptimaliseerd.

Al het onderzoek dat wordt uitgevoerd binnen het TIP laboratorium kan in de toekomst direct ingezet worden voor de patiënt. Bijvoorbeeld voor het inzetten van nieuwe combinaties van bestaande behandelingen maar ook door te kunnen voorspellen welke patiënt er baat heeft bij een bepaalde (nieuwe) behandeling. Hierdoor zullen meer patiënten een effectieve behandeling kunnen krijgen waardoor zij langer zullen leven met een betere kwaliteit van leven."

Meer studies