Voorspellen van respons op FOLFIRINOX chemotherapie met genen van het immuunsysteem

Projectleider: Prof. dr. Casper van Eijck, Dr. Dana Mustafa
Onderzoeker: Drs. Fleur van der Sijde, PhD
Instituut en afdeling: Erasmus MC, afdeling chirurgie en pathalogie
Duur: 2 jaar
Aanvang onderzoek: 01/01/2019


"De behandelmogelijkheden bij patiënten met alvleesklierkanker zijn beperkt, met name voor de patiënten met gevorderde ziekte waarbij een operatie niet meer mogelijk is. In dat geval is FOLFIRINOX chemotherapie de beste behandeling die momenteel beschikbaar is. De levensduur van patiënten wordt door deze behandeling over het algemeen verlengd. Echter, er zijn ook patiënten die geen baat hebben bij deze zware chemotherapie en de tumor desondanks blijft groeien. Indien we zouden kunnen voorspellen welke patiënten niet reageren op FOLFIRINOX, kan deze patiënten een zware behandeling met chemotherapie worden bespaard.

In dit project wordt onderzocht of er verschillen zijn in de uiting van immuun gerelateerde genen (stukjes DNA die coderen voor eiwitten van het immuunsysteem) als gevolg van FOLFIRINOX chemotherapie bij patiënten met alvleesklierkanker. De onderzoekers hopen op basis van deze genen te kunnen voorspellen of een patiënt wel of niet gaat reageren op deze chemotherapie.

Om duidelijke verschillen te zien tussen samples voor en na chemotherapie, of tussen patiënten die wel en niet reageren op chemotherapie, zijn veel metingen nodig. Binnen het onderzoek zullen bloedmonsters van in totaal 200 patiënten gemeten worden."

Meer studies