In de media

European Journal of Cancer: 9 januari 2023

A multigene circulating biomarker to predict the lack of FOLFIRINOX response after a single cycle in patients with pancreatic ductal adenocarcinoma

(Bron:European Journal of Cancer)

Lees


Frontiers in Immunology: 4 januari 2023

Spatial genomics reveals a high number and specific location of B cells in the pancreatic ductal adenocarcinoma microenvironment of long-term survivors

(Bron:Frontiers in Immunology)

Lees


Volkskrant: 5 november 2022

Kanker verslaan met virussen

Een virus kan een mens doodziek maken, leerde corona nog eens, maar het kan ook bijdragen aan genezing. Deze virotherapie beleeft een opmars. Het Erasmus MC en het Leids Universitair Medisch Centrum proberen kanker te bestrijden met virussen gewonnen uit de poep van apen.

(Bron:Volkskrant)

Lees


NPO Start: 9 november 2022

Casper van Eijck en Clemens Dirven over een mogelijke doorbraak in het kankerbehandeling

Met apenpoep kanker bestrijden klinkt te bizar voor woorden. Toch zijn chirurg Casper van Eijck en neurochirurg Clemens Dirven bezig met een kankermedicijn uit dierenvirussen, waar zelfs een hospicepatiënt van opknapte en kankervrij werd. Vanavond in Op1 vertellen Van Eijck en Dirven over deze mogelijke doorbraak in het kankerbehandeling.

(Bron:NPO Start)

Bekijken


NPO Radio 1: 19 november 2020

5 vragen over de nieuwe behandeling voor alvleesklierkanker

Financial FocusOp de Wereld Alvleesklierkanker Dag zijn de eerste veelbelovende onderzoeksresultaten bekendgemaakt van een nieuwe behandeling voor deze agressieve kankersoort. Casper van Eijck, is niet alleen clubarts van Feyenoord, maar vooral hoogleraar chirurgie en dé initiatiefnemer van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling van alvleesklierkanker. Hij beantwoordt vandaag de 5 vragen over deze nieuwe behandeling in Stax&Toine. Het ziet er veelbelovend uit, maar er is nog een lange weg te gaan.

(Bron:NPO Radio 1)

Lees


Omrop Fryslân: 19 november 2020

De strijd van Elly tegen alvleesklierkanker met hulp van arts Van Eijck

Financial FocusProfessor Casper van Eijck van het Erasmusziekenhuis in Rotterdam kwam op 19 november, Wereld Alvleesklierkankerdag, met mooi nieuws: hij heeft geweldige resultaten behaald met een nieuwe behandeling van deze slopende ziekte. Elly Breeuwsma uit Leeuwarden heeft al drie jaar alvleesklierkanker. Ze is onder behandeling van Van Eick en hoopt dat ze in de volgende fase van zijn onderzoek mee kan doen.

(Bron:Omrop Fryslân)

Lees


NOS: 19 november 2020

'Veelbelovende resultaten' bij nieuwe behandeling alvleesklierkanker

Financial Focus'Alvleesklierkankerdokter' Casper van Eijck heeft met zijn team een nieuwe behandeling ontwikkeld voor deze slopende vorm van kanker. Na een celtherapie waren na gemiddeld anderhalf jaar negen van de tien deelnemende patiënten nog vrij van tumoren en in goede gezondheid. Zonder die behandeling keert de kanker meestal binnen deze periode terug. Het onderzoek moet nog worden gepubliceerd.

(Bron:NOS)

Lees


JAN Magazine: 7 mei 2020

Cloé had uitgezaaide alvleesklierkanker. 'De diagnose voelde als een doodvonnis.’

Financial FocusAls Cloé Kersten (46) de diagnose uitgezaaide alvleesklierkanker krijgt - een vorm van kanker die vrijwel altijd fataal is - lijkt het leven uit haar handen te glippen. Tot blijkt dat ze een variant heeft die wél behandelbaar is. Als dankbetuiging voor alle mensen die lichtjes voor haar branden én voor haar behandelend arts, Casper van Eijck, besluit ze een wenskaarsen-merk op te richten.

(Bron:JAN Magazine)

Lees


Financial Focus: 24 februari 2020

Geld geven voor een goed doel

Financial FocusGeld geven aan een goed doel is voor de meeste Nederlanders heel gewoon. Maar in het bestuur zitten van een charitatieve organisatie is andere koek. Wie zijn de mensen die hun leven wijden aan het helpen van anderen? Financial Focus maakt een serie interviews met bevlogen bestuurders van goede doelen. Deze keer: Casper van Eijck, hoogleraar Chirurgie, van de stichting Overleven met Alvleesklierkanker.

(Bron:Financial Focus)

Lees


RTV Rijnmond: 7 februari 2020

Woorden en Daden

RTV RijnmondIn de talkshow Woorden en Daden is oncologisch chirurg Casper van Eijck in gesprek met host Sander de Kramer. Hij geeft zijn patiënten zijn mobiele nummer en vindt dat de normaalste zaak van de wereld. "Mensen kennen de grenzen. Ze bellen alleen als het echt noodzakelijk is".

Op tijd kunnen ingrijpen kan het verschil maken bij alvleesklierkanker, de dodelijkste vorm van kanker in Nederland. Van Eijck doet onderzoek naar alvleesklierkanker in het Erasmus MC in Rotterdam.

Van Eijck, die ook clubarts is bij Feyenoord, heeft van veel patiënten afscheid moeten nemen. Veel hebben indruk op hem gemaakt, zoals de ijscoman van het Afrikaanderplein. "Die kwam altijd op de poli met pistache-ijs, omdat hij wist dat ik zo dol op pistache ben", zegt de chirurg. "Als je dan ziet dat deze man ook uiteindelijk in eenzaamheid aan alvleesklierkanker is overleden, zijn dat dingen die je ontzettend bij blijven. Daar ga je mee naar huis en dat zet je aan het denken."

(Bron:RTV Rijnmond)

Kijk hier het interview terug


Quest: mei 2019

Naarzegger

QuestSlechts drie tot vijf procent van de patiënten van chirurg Casper van Eijck geneest van hun ziekte: kanker aan de alvleesklier. Hoe vertel je iemand dat hij of zij niet lang meer zal leven?

De eerste vraag die we stellen aan geneeskunde- studenten tijdens de cursus over het slecht- nieuwsgesprek: ‘Wie ziet er op tegen het slecht- nieuwsgesprek?’ Dan steekt negentig procent zijn vinger op. Stel dat je klaar bent met de opleiding en je ziet er heel erg tegenop, dan kan het haast niet goed gaan. Een perfect slechtnieuwsgesprek bestaat niet. Je kunt wel proberen het zo goed mogelijk te doen. Zet je telefoon uit. Zorg dat je niet gestoord wordt. Dat klinkt heel voor de hand liggend, maar een hoop artsen worden toch gestoord tijdens een slechtnieuwsgesprek. Ik denk dat ik vier of vijf keer per week zo’n gesprek voer met mensen die kanker hebben aan de alvleesklier. De kans op genezing is drie tot vijf procent. En genezen is dan dat je er over vijf jaar nog bent. Via de huisarts of andere medisch specialisten worden ze naar ons doorverwezen. Vaak doen we nog wat extra onderzoek en nemen een biopt: we halen wat weefsel uit de alvleesklier. Onder de microscoop zie je dat het kanker is. We vragen de patiënten om niet alleen te komen als we de resultaten bespreken.’

(Bron:Quest)

Lees


NPO radio 1, 14 november 2018

Spraakmakers: Casper van Eijck over de behandeling van alvleesklierkanker

Luister


Tegenlicht: 7 oktober 2018

Peperdure pillen

Peperdure PillenBig Pharma heeft de prijsbepaling van nieuwe medicijnen stevig in handen. De productiekosten zijn geheim en alle pogingen van academische ziekenhuizen en apothekers om medicijnen goedkoper te maken worden met succes tegengehouden door de industrie. VPRO Tegenlicht volgt vijf professionals, waaronder Prof. dr. Casper van Eijck, die dit niet meer accepteren en vanuit hun persoonlijke betrokkenheid in actie komen en met nieuwe modellen experimenteren. Deze gedreven pioniers willen medicijnen voor iedereen beschikbaar en betaalbaar maken en laten zien dat dit kan.

Medicijnen worden steeds duurder. De farmaceutische industrie bepaalt nu eenzijdig de prijs van nieuwe medicijnen waarvoor patent is verleend. De productiekosten van nieuwe medicijnen zijn geheim, maar de winstmarges zijn wel openbaar en breken keer op keer nieuwe records. Hierdoor lijkt het patentrecht steeds vaker met het recht op gezondheid te botsen. Dat kan ook anders. Een kleine groep professionals neemt vanuit hun persoonlijke betrokkenheid het heft in eigen hand en laat zien hoe het beter kan. Zij ontwikkelen nieuwe visies op het patentrecht en praktische oplossingen om medicijnen ook in de toekomst voor iedereen beschikbaar en betaalbaar te houden.

(Bron:VPRO)

Kijk


Algemeen Dagblad, 20 maart 2018

Casper van Eijck en zijn strijd tegen het monster

FeyenoordFeyenoord speelt morgenavond in de Kuip een benefietduel met ADO Den Haag. De opbrengst van de ontmoeting is voor Support Casper, een stichting waar de clubarts van Feyenoord zich sterk voor maakt. Casper van Eijck legt uit waarom.

Het draait allemaal om de strijd tegen alvleesklierkanker.

Van Eijck: "Er krijgen in Nederland jaarlijks drieduizend mensen te maken met de ziekte. Er sterven er tien per dag. We zijn de laatste jaren in de strijd tegen die ziekte nauwelijks iets opgeschoten. Ja, we opereren beter, technisch gezien is dat heel moeilijk en het is knap dat wij het kunnen. Je kunt een hoop weghalen, maar het is zaak om de verbindingen te herstellen, met bijvoorbeeld de maag, galwegen en de alvleesklier. Het is hard om te zeggen, maar de ziekte keert na zo'n medische ingreep eigenlijk altijd weer terug. Dat we de oplossing maar niet kunnen vinden in een wereld waar we inmiddels zo'n beetje alles kunnen, dat is een pijnlijke constatering. Ik wil daarom juist écht iets voor die mensen kunnen betekenen."

(Bron:AD)

Lees


De Wandeling, 23 dec 2017

Beroemde mensen als Steve Jobs en Sonia Gandhi wisten hem te vinden

De WandelingDuizenden patiënten hebben zijn bijzondere en betrokken zorg al kunnen ervaren. Casper van Eijck, chirurg in het Erasmus Medisch Centrum, is gespecialiseerd in alvleesklierkanker. In De Wandeling vertelt hij dat het zijn missie is deze vorm van kanker ooit de wereld uit te helpen. De cijfers zijn hard: iedere dag overlijden er acht mensen in ons land aan alvleesklierkanker. Het is bovendien een soort met een erg slechte prognose. Hoe gaat Casper, die zeer betrokken is bij zijn patiënten, om met al dat menselijk leed?

"Ik heb menig keer meegemaakt dat ik de enige was die aan het huilen was bij de euthanasieprocedure. Terwijl de familie heel erg opgelucht was hoe het allemaal gegaan was, realiseerde ik me dan dat ik toch weer iemand had verloren."

Nabestaanden van oud-patiënten van Casper hebben een stichting opgericht. Hun hoop is gevestigd op de research die Casper doet naar revolutionaire manieren om alvleesklierkanker te behandelen.

(Bron:KRO)

Kijk


Elsevier Juist, 30 juni 2017

Je kunt ook zeggen: jongens, we gaan ervoor

ElsevierIn zijn vrije tijd zit Casper van Eijck als clubarts op de bank bij Feyenoord. Daarbuiten opereert de hoogleraar patiënten met alvleesklierkanker, de kwaadaardigste kankersoort. Daar legt hij zich niet bij neer. ‘Misschien ligt de oplossing in het laboratorium’.

De alvleesklier is een plek in het lichaam waar je nog minder graag een ziekte krijgt dan op een andere plek. En al helemaal geen kanker. Van alle onaangename kankersoorten is alvleesklierkanker de dodelijkste.

“Deze kankersoort is ontzettend agressief en zo resistent tegen van alles”.

(Bron:Elsevier)

Lees


Volkskrant Magazine, 19 maart 2016

We moeten veel meer waarderen dat we er nog zijn

Casper van EijkHij behandelde Steve Jobs en Sonia Gandhi, zit in de weekenden op de bank bij Feyenoord. Hoogleraar en oncoloog Casper van Eijck (59) beweegt zich met gemak in verschillende werelden.

Twee keer landde het privévliegtuig van Steve Jobs op Rotterdam Airport. Het Apple-icoon had een bijzonder vorm van alvleesklierkanker. Na een operatie in Amerika kreeg hij toch uitzaaiingen. Jobs nam contact op met het team van professor doctor Casper van Eijck, in Nederland de enige hoogleraar chirurgie met het aandachtsgebied pancreaskanker. In het Erasmus MC was een nieuwe behandelmethode ontwikkeld voor een speciaal soort tumor - de tumor die Jobs in zijn lijf had.

Van Eijck, monter, in witte jas: "De behandeling sloeg heel goed aan, de afwijkingen in zijn lever werden een stuk kleiner."

(Bron:Volkskrant)

Lees


Om je de beste ervaring te geven, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.