MAANDAG 11 MAART: BNNVARA-DOCUMENTAIRE ‘TEGENGIF’ OVER CASPER VAN EIJCK

EIGENZINNIGE ZOEKTOCHT NAAR MEDICIJN TEGEN ALVLEESKLIERKANKER

Leiden, 6 maart 2024 – Hoogleraar Chirurgie Casper van Eijck was ooit clubarts van Feyenoord, maar is vooral bekend om zijn strijd tegen alvleesklierkanker. Al jarenlang is hij op onconventionele manier op zoek naar een effectieve behandeling voor deze slopende ziekte. Regisseur Martijn Nijboer maakte voor BNNVARA de documentaire ‘Tegengif’ over Caspers vastberaden gevecht tegen kanker en voor zijn patiënten. De documentaire volgt hem vanaf 2018. Zijn zoektocht naar een medicijn om alvleesklierkanker te beteugelen is er een met pieken en dalen, niet in de laatste plaats door de noodzakelijke strenge veiligheidsregels. Uit de docu blijkt ook veel respect voor het werk van Casper, zowel in medische kringen als in de voetbalwereld. ‘Tegengif’ wordt op maandag 11 maart om 22.20 uur uitgezonden op NPO 2.

Moet en kan anders

Met dagelijks acht tot tien slachtoffers is alvleesklierkanker een van de dodelijkste vormen van kanker. Hoewel er de laatste jaren grote vooruitgang is geboekt bij de behandeling van verschillende vormen van kanker, blijft de diagnose alvleesklierkanker nog altijd een onverbiddelijk doodvonnis. Jaarlijks treft de ziekte ruim drieduizend mensen, waarvan 90% binnen een jaar na diagnose sterft. Casper van Eijck, al dertig jaar als specialist verbonden aan het Erasmus MC, zoekt volhardend naar een nieuwe therapie tegen de nietsontziende ziekte waaraan hij veel van zijn patiënten ten onder ziet gaan. Opereren is vaak niet meer mogelijk en de veelgebruikte, zware chemokuren hebben slechts bij een zeer beperkt aantal mensen langdurig effect. Dat dat anders moet en kan, daar is Casper van overtuigd.

Hoop en hindernissen

Casper van Eijck raakt tijdens zijn zoektocht onder andere geïnspireerd door het bijzondere verhaal van een veearts met alvleesklierkanker. Hij injecteerde zichzelf met het Newcastle disease virus, beter bekend als de vogelgriep. De veearts bleef vervolgens nog zeven jaar in leven. Voor Casper is dit hoopvolle resultaat een reden om het inzetten van het virus verder te onderzoeken. De urgentie is hoog, mede door het snelle en dramatische verloop van de ziekte. Samen met zijn team probeert Van Eijck het onderzoekstraject te versnellen van circa twintig naar vier jaar. Maar op hun weg naar een betaalbaar en beter werkend medicijn stuiten ze geregeld op hindernissen. Zo moeten ze zelf zorg dragen voor een groot gedeelte van de financiering van het onderzoek. ‘Tegengif’ is geregisseerd door Martijn Nijboer, idee en research Rachel Franse, productie TVBV met BNNVARA.

Over Support Casper

Er is grote vooruitgang geboekt in de behandeling van kanker, maar alvleesklierkanker is vooralsnog een doodvonnis. De vooruitzichten voor de patiënten zijn slecht en de overlevingskansen gering. Prof. dr. Casper van Eijck, dertig jaar als specialist verbonden aan het Erasmus MC, heeft het tot zijn missie gemaakt een behandeling voor de ziekte te vinden. Sinds 2015 voert de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker de campagne ‘Support Casper’ om het baanbrekende onderzoek te financieren en meer aandacht voor de ziekte te vragen. Doel is uiterlijk in 2030 een betaalbare behandeling voor elke patiënt te kunnen bieden. Inmiddels is op kosten van de Stichting een team van wetenschappers hard aan het werk. En met resultaat: viro- en immunotherapie lijken veelbelovend. Zie supportcasper.nl.


Om je de beste ervaring te geven, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.