Support Casper zorgt voor doorbraak in virusproductie

Unieke samenwerking maakt bouw ATMP-units in Erasmus MC mogelijk.

Voorschoten, 14 november 2018

Support Casper, de campagne van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker (hierna: Stichting), maakt de financiering van de bouw van meerdere ATMP units in het Erasmus MC mogelijk. Dit heeft Prof. dr. Casper van Eijck vandaag, daags voor Wereld Alvleesklierkanker Dag, bekendgemaakt in het NPO radio 1 programma ‘Spraakmakers’. Hiermee komt de productie van oncolytische virussen, die speciaal door het OVIT-consortium ontwikkeld worden voor de behandeling van onder andere alvleesklierkanker, snel in zicht. Dagelijks sterven in Nederland 8 tot 10 mensen aan alvleesklierkanker. Het is hiermee de tweede meest dodelijke vorm van kanker in ons land. Viro-immunotherapie zal, naar verwachting, naast de behandeling van alvleesklierkanker eveneens baanbrekend zijn voor andere, moeilijk te behandelen vormen van kanker.

Geen substantiële verbetering met huidige therapie

De Stichting heeft als doel om wetenschappelijk onderzoek naar innovatieve behandelmethoden voor, met name, alvleesklierkanker te stimuleren. In de afgelopen jaren zag Prof. dr. Casper van Eijck, specialist alvleesklierkanker in het Erasmus MC, geen substantieel ander onderzoek en geen verbetering voor de patiënten. De kans om te herstellen van alvleesklierkanker is uitzonderlijk klein, slechts 7% blijft langdurig leven. De meesten sterven binnen een half jaar na de diagnose.

Bijzondere samenwerking

Het door Prof. dr. Casper van Eijck samengestelde multidisciplinaire OVIT-team, een consortium bestaande uit artsen en wetenschappers van diverse academische centra, doet onderzoek naar de mogelijkheden van viro-immunotherapie. Niet alleen de samenwerking binnen dit consortium is uniek te noemen, ook de bijzondere samenwerking tussen de wetenschap en particuliere donateurs zorgt ervoor dat nieuwe behandelmethoden betaalbaar blijven voor patiënten in de toekomst: de bestaande cleanroom capaciteiten zijn beperkt én de productie van oncolytische virussen buiten een academische omgeving brengt hoge commerciële tarieven met zich mee.

ATMP faciliteit

ATMP is een Europese productclassificatie die staat voor ‘Advanced Therapy Medical Products’. Het betreft geneesmiddelen voor geavanceerde therapie, zoals celtherapie of gentherapie. ATMP’s kenmerken zich door een eigenschap aan cellen toe te voegen om een bepaald proces in het lichaam van de patiënt in gang te zetten. Voor de behandeling van alvleesklierkanker zal zich dit hoofdzakelijk richten op het uitschakelen van tumorcellen.

Voor het einde van 2019 zou de moderne productiefaciliteit gerealiseerd moeten worden. Hierdoor is het Erasmus MC in staat haar leidende positie op het gebied van klinisch onderzoek met ATMP, niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten, uit te bouwen. De Stichting kan mede door deze financiering haar doelstelling, succesvol wetenschappelijk onderzoek naar oncolytische virussen voor een betere behandeling van alvleesklierkankerpatiënten, behalen.

Over Support Casper

Sinds het najaar van 2015 is de campagne Support Casper in het leven geroepen om mensen bewust te maken van deze ernstige vorm van kanker én geld in te zamelen voor initiatieven die op baanbrekende manier proberen alvleesklierkanker te behandelen. Support Casper mag sindsdien rekenen op bijzondere donaties van fondsen, stichtingen, bedrijven en particulieren. Om een verschil in behandeling van patiënten te kunnen realiseren zijn deze donaties van levensbelang. Bezoek voor meer informatie: www.supportcasper.nl.


Om je de beste ervaring te geven, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.