Support Casper gala brengt recordbedrag op voor innovatief onderzoek

€1.197.960 aan donaties om de strijd tegen alvleesklierkanker te steunen

Noordwijk, 10 oktober 2021

1
2

Noordwijk, 10 oktober 2021 - Zaterdagavond 9 oktober werd tijdens het Support Casper Lustrumgala een overweldigend bedrag van €1.197.960 opgehaald. De fondsen zijn bestemd voof de productie van oncolytische virussen voof ondefzoek van prof. dr. Casper van Eijck en zijn team in de strijd tegen alvleesklierkanker. Het is hun missie om in 2030 alle patiënten die deze vreselijke ziekte treft een passende behandeling te kunnen bieden.

In 2018 werd op het Haven Charity Gala Rotterdam €1,3 miljoen opgehaald voor Support Casper. Hiermee werd de eerste virusproductiefaciliteit in een academisch ziekenhuis gebouwd, die eind dit jaar in het Erasmus MC opent. Dankzij de opbrengst van zaterdagavond wordt het mogelijk de virussen ook daadwerkelijk te produceren en toe te passen in klinisch onderzoek als behandeling van mensen met alvleesklierkanker.


Bijzondere veilingstukken

Naast geweldige optredens van o.a. Berget Lewis en Rolf Sanchez, waren er deze avond ook aangrijpende verhalen van patiënten te horen. Als bijzonder veilingstuk bracht één patiënt zelfs een oldtimer-Mercedes in die voor een geweldige boost van het opgehaalde totaalbedrag zorgde. Veel indruk maakte ook het team van onderzoekers die tijdens de veiling ter illustratie van kavel 19: 'Help het onderzoek verder met een nieuwe analist' in doktersjas op het podium stonden. Zij vertelden bij monde van professor Hoeben van het LUMC over de noodzaak voor doneren aan dit kavel, wat de zaal vervolgens ook massaal deed.


Stap dichterbij

Op dit moment is FOLFIRINOX-chemotherapie de meest gebruikte behandeling voor patiënten met gevorderde alvleesklierkanker. Deze therapie werkt alleen niet bij alle patiënten, terwijl ze wel te maken kunnen krijgen met ernstige bijwerkingen. Dr. Fleur van der Sijde startte vier jaar geleden haar onderzoek naar de invloed van deze chemotherapie op de werking van het immuunsysteem. Daarnaast zoekt zij naar kenmerken bij patiënten en in tumoren die kunnen voorspellen of het toedienen van deze chemotherapie zinvol is. Door het onderzoeken van het bloed van patiënten waarbij FOLFIRINOX niet aansloeg, ontdekte ze bepaalde overeenkomende karakteristieken - zowel in het tumor-DNA als in het DNA van de patiënt zelf. Een bloedonderzoek om te bepalen of chemotherapie zin heeft is nog toekomstmuziek, maar wel een stap dichterbij. Vervolgonderzoek in een grote groep patiënten is gestart.


Mooie bijdrage

Prof. dr. Casper van Eijck over deze nieuwe ontwikkelingen: "Wereld Alvleesklierkankerdag is natuurlijk een prachtig moment om mensen hoop te kunnen geven. Onze onderzoekers werken elke dag keihard aan het ontwikkelen van een behandeling tegen alvleesklierkanker, een van de meest dodelijke kankervormen ter wereld. Dr. Aida Fashadi en dr. Fleur van der Sijde hebben allebei een waardevolle bijdrage geleverd. Zij bestuderen de interactie tussen het immuunsysteem en kankercellen, en proberen een passende behandeling voor elke patiënt te vinden. Want wat bij de ene persoon wel werkt, hoeft dat bij de andere niet te doen. Hoe beter we alvleesklierkanker begrijpen, hoe beter we het kunnen behandelen. Zo blijven we toewerken naar het moment waarop alvleesklierkanker een goed te behandelen aandoening is."


Om je de beste ervaring te geven, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.