Dr. Aida Farshadi

Dr. Aida Farshadi

Ik ben Aida Farshadi en werk als onderzoeker met een specialisatie op het gebied van alvleesklierkanker. Ik kom oorspronkelijk uit Teheran, de hoofdstad van Iran. De afgelopen tien jaar heb ik de biologie van verschillende soorten kanker bestudeerd. Mijn uiteindelijke doel is om een ​​prominente impact te kunnen maken op het gebied van kankeronderzoek en daarmee de levensverwachting van kankerpatiënten te verhogen.

In 2010 ben ik naar Nederland verhuisd. Met een studiebeurs (VU fellowship-programma) werd ik toen toegelaten tot de masteropleiding Molecular Life Sciences aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Mijn interesse in oncologie gaat terug tot het eerste jaar van mijn masteropleiding toen ik stage liep bij het Nederlands Kanker Instituut (NKI). Ik was altijd gefascineerd door de complexiteit van interacties tussen kankercellen en normale cellen: de manier waarop slimme kankercellen het menselijk lichaam kunnen kapen!

Na het behalen van mijn master in 2012 ben ik mijn promotieonderzoek gestart bij de afdeling Moleculaire Genetica van het Erasmus Medisch Centrum. Daar heb ik fundamenteel kankeronderzoek verricht naar de regulatie van de celcyclus en biologische klok bij kanker- versus normale cellen. Ik heb altijd geprobeerd om mijn fundamentele onderzoek te koppelen en te vertalen naar de kliniek. Goede vooruitgang op dit gebied kan mijns inziens alleen worden bereikt door een hechte samenwerking tussen fundamentele en klinische onderzoekers.

Op de dag van de verdediging van mijn proefschrift kreeg ik een functie aangeboden door alvleesklierchirurg prof. dr. Casper van Eijck. Een baan in zijn nieuw opgerichte lab waarbij ik fundamenteel en klinisch onderzoek kon combineren. Vanaf het begin vond ik het een grote eer om mijn kennis in te zetten voor het onderzoek naar alvleesklierkanker, één van de meest dodelijke ziektes. Ik nam dit aanbod dan ook graag aan en vervolgde mijn loopbaan in deze nieuwe richting. Ik werk nu sinds oktober 2018 in het team van Casper als onderzoeker.

Ik begon mijn werk met het opzetten van een uniek model: een 3D-organoïdesmodel van de tumoren van alvleesklierkanker. Het model is gebaseerd op de resistente cellen van patiënten die alvleesklierkanker hebben. Het vooruitstrevende van dit model is dat we nu voor het eerst preklinisch kunnen gaan onderzoeken waarom bepaalde cellen niet reageren op therapie en hier dus resistent voor zijn. Dit is de belangrijkste hindernis om nu te overwinnen teneinde tot een effectievere behandeling voor alvleesklierkanker te komen. Als ik ook maar één significante stap kan bijdragen in het onderzoek naar deze vreselijke ziekte, heb ik mijn doel bereikt.

Om je de beste ervaring te geven, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.