Cloé Kersten

Cloé Kersten

Ik ben Cloé Kersten, 48 jaar, moeder van twee kinderen. Geboren en getogen in Limburg en nu woonachtig in Haarlem. In de zomer van 2016 kreeg ik de diagnose van uitgezaaide alvleesklierkanker. Met dat nieuws verdwijnt de bodem onder je voeten en lijkt het leven je uit de handen te glippen. Ik wist dat deze diagnose een doodvonnis was. Met een enorme tumor van negen bij elf centimeter in mijn alvleesklier ontstond druk tegen mijn andere organen waardoor bloedingen ontstonden. Ik moest direct in het ziekenhuis worden opgenomen. Toen bleek dat ik geen gewone alvleesklierkanker had maar een behandelbare vorm, wist ik dat ik mogelijk een toekomst had. Het bleek om de zeldzame kankervorm NET (neuro-endocriene tumoren) te gaan. Met diverse PRRT-behandelingen moesten de tumoren krimpen. Daarna kon besloten worden of ik ook te opereren was.

Tijdens mijn eerste ontmoeting met prof. dr. Casper van Eijck was hij direct duidelijk en sprak de voor mij nu legendarische woorden: “Deze operatie is moeilijk – maar ik kan en ga het doen!”. Hij was heel resoluut en duidelijk. Presenteerde mij de feiten, de voor- en de nadelen en de mogelijke complicaties. Die ik gelukkig niet heb moeten ervaren.

In de zomer van 2016 lag ik in het Erasmus Medisch Centrum. Al mijn vrienden waren op vakantie en stuurden mij vanaf hun vakantieadres foto’s met daarop voor mij brandende kaarsjes. Dit omdat ze van mij weten dat ik altijd een kaarsje brand tijdens spannende situaties. Ik had al eens met het idee gespeeld om mooie kaarsen te gaan maken, maar toen ik in Rotterdam in het ziekenhuis lag, heb ik me voorgenomen om die droom door te zetten. Zolang mijn situatie daar gelegenheid toe gaf. Daarbij ontstond ook gelijk het idee om zo ook iets terug te kunnen doen voor Support Casper. Met mijn wenskaarsenmerk L’AIMÉ bied ik kaarsen aan, bedoeld om stil te staan bij speciale momenten. Voor Support Casper heb ik een speciale kaars geproduceerd waarvan we een deel van de opbrengst aan de stichting doneren.

Mijn wens is dat er op korte termijn, met baanbrekend onderzoek van Support Casper, een behandeling ontwikkeld kan worden voor alvleesklierkanker die toekomstige patiënten een hoopvoller perspectief kan bieden. Er is al zo hard gewerkt om andere, voorheen nog altijd dodelijke vormen van kanker chronisch te maken ‒ dat moet en kan ook voor alvleesklierkanker.