Marit van Tooren

Marit van Tooren

Mijn naam is Marit van Tooren. Ik ben 20 jaar en kom uit Rotterdam. In mei 2016 is mijn moeder overleden aan alvleesklierkanker. Ik was toen net 14 jaar.

Mijn moeder was een heel bijzonder mens. Ze was een warm, intuïtief en zeer betrokken persoon. Ze had liefde voor iedereen. In het bijzonder kinderen en volwassenen die het minder makkelijk hebben.

In 2013 kreeg zij de diagnose borstkanker. Na een bewogen jaar met een operatie, chemotherapie en radiotherapie werd ze schoon verklaard. Maar begin 2016 ging het mis, mijn moeder kreeg geelzucht. Op 22 februari 2016 kreeg ze de uitslag van het onderzoek van prof. dr. Casper van Eijck: alvleesklierkanker. Nog geen maand later kreeg ze een Whipple-operatie, waarbij onder andere de kop van de alvleesklier en de twaalfvingerige darm werden verwijderd. Mogelijke uitzaaiingen werden toen niet gezien. Op 31 maart werd helaas alsnog duidelijk dat er wél uitzaaiingen waren, namelijk in haar lever. Ik kan mij herinneren dat prof. dr. Casper van Eijck dit nieuws, met tranen in zijn ogen, aan mijn moeder vertelde. Hij had haar lever tijdens de operatie nog in zijn handen gehad en daar was niks aan te zien. Mijn moeder kreeg een levensverwachting van zes maanden tot een jaar. Dat werden uiteindelijk vijf weken. Op 8 mei 2016 is ze op 51-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Mijn moeder was heel positief en sterk. Ze wist altijd wat ze moest doen op basis van haar onderbuikgevoel. Door haar vechtlust en positiviteit hebben wij haar los kunnen laten. We hebben geleerd om sterk te zijn, om door te gaan met alle moed en liefde die we van haar hebben meegekregen en om te leven voor je geluk.

In 2022 ga ik beginnen aan de studie Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit. Dat was altijd al mijn droom. Door het zorgzame voorbeeld van mijn moeder en na haar ziekte is deze droom alleen maar groter geworden. Mijn wens is dat de inspanningen van Support Casper ervoor kunnen zorgen dat er bij de diagnose alvleesklierkanker nog hoop is en dat het vechten het waard is in tijd en kwaliteit van leven.

Marit van Tooren

Om je de beste ervaring te geven, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.