Ik ken Casper van mijn tijd bij Feyenoord en ben erg onder de indruk van zijn onderzoek naar innovatieve behandelmethoden tegen alvleesklierkanker

- Ronald Koeman -

Nu moet het echt anders! Het lichaam ondersteunen om zelf alvleesklierkanker te verslaan: dat is volgens mij de toekomst.

- Casper van Eijck -

Het ziekbed van mijn vader was zo vreselijk kort. Toen ik hoorde over het baanbrekende onderzoek van Casper, wist ik direct dat ik hier mijn steentje aan bij wilde dragen.

- Lars Boele -

Mijn vader heb ik verloren aan deze vreselijke ziekte. Ik steun Casper zodat andere mensen deze pijn bespaard kan blijven.

- Ellen Hoog -

Bekijk de video 

De grootste kwaliteit van Casper is dat hij menselijk met zijn patiënten omgaat.

- René van der Gijp -

Ik heb mijn man verloren in zes weken tijd omdat er geen behandeling is die werkt. Casper wil daar verandering in brengen!

- Astrid Joosten -

Bekijk de video 

Meet our team! Miranda Moskie, Research Verpleegkundige

Miranda MoskieMiranda Moskie werkt als Research Verpleegkundige bij de afdeling Heelkunde/Maag-, Darm- en Leverziekten van het Erasmus MC. Miranda begeleidt patiënten in de speciale dagbehandeling en polikliniek, waar zij mee kunnen doen aan klinische studies met onder andere immunotherapie. Haar werkzaamheden vallen onder de supervisie van Prof. dr. Casper van Eijck en het Clinical Research Bureau van Prof. Herold Metselaar.

Miranda is sinds januari 2017 aangesteld als Research Verpleegkundige, waarna zij direct van start kon met het Named Patient Program met de immuun-modulator Ampligen. Ampligen stimuleert het immuunsysteem van de alvleesklierkankerpatiënt, door activatie van zogenaamde dendritische cellen. Door het volgen van de veranderingen in de immuun profielen van de patiënt gedurende het Ampligen behandeltraject kunnen wij vaststellen welke effecten deze immuun-modulator heeft op het immuunsysteem van alvleesklierkankerpatiënten.

Vanaf februari 2017 trok het aantal patiënten voor het behandeltraject sterk aan. Op een gegeven moment zochten patiënten zelf contact met Prof. Van Eijck om in aanmerking te komen voor de behandeling. Het voortraject van de patiënten die zijn behandeld, is erg uiteenlopend. Niet alleen wat betreft ziekteprofiel, maar ook de behandelmethoden die zij hebben ondergaan. Wel hebben ze allemaal de reguliere therapie doorlopen. Wekelijks zag Miranda zo’n 15 patiënten uit het hele land. Zij kwamen gedurende een periode van maximaal 18 weken twee keer per week voor zo’n anderhalf uur per keer naar het Erasmus MC. Enerzijds een behoorlijk opgave, maar het bood veel patiënten ook een stukje houvast.

De eerste resultaten van het onderzoek zijn reeds door haar collega Drs. Diba Latifi gepresenteerd, met haar werkt Miranda intensief samen. De inzichten van het behandeltraject geven een eerste basis of het gebruik van deze immuun-modulator in de toekomst gecombineerd zal kunnen worden met een andere vorm van immunotherapie, bijvoorbeeld de DC therapie.

Nu de eerste fase van deze studie is afgerond, houdt Miranda zich voornamelijk bezig met immuun monitoring voor de standaardtherapie (chemotherapie, radiotherapie, operatie). Als Research Verpleegkundige is Miranda met name verantwoordelijk voor de logistiek; van de afname van bloedmonsters, tot het bellen van patiënten en het verkrijgen van de benodigde informatie en input van alle betrokken artsen. Het volgende middel dat we middels een zelfde soort named patient program kunnen gaan testen dient zich naar verwachting snel aan en daar zal zij ook weer intensief bij betrokken zijn.

“Het deelnemen aan een studie is voor veel patiënten een laatste strohalm, omdat niets doen geen optie is. Ik hoop dat we hiermee aan het begin staan van een betere toekomst en mee werken aan iets dat kan zorgen voor de genezing van alvleesklierkanker.”
aldus Research Verpleegkundige Miranda Moskie.