Ik heb mijn man verloren in zes weken tijd omdat er geen behandeling is die werkt. Casper wil daar verandering in brengen!

- Astrid Joosten -

Bekijk de video 

Ik ken Casper van mijn tijd bij Feyenoord en ben erg onder de indruk van zijn onderzoek naar innovatieve behandelmethoden tegen alvleesklierkanker

- Ronald Koeman -

De grootste kwaliteit van Casper is dat hij menselijk met zijn patiënten omgaat.

- René van der Gijp -

Nu moet het echt anders! Het lichaam ondersteunen om zelf alvleesklierkanker te verslaan: dat is volgens mij de toekomst.

- Casper van Eijck -

Het ziekbed van mijn vader was zo vreselijk kort. Toen ik hoorde over het baanbrekende onderzoek van Casper, wist ik direct dat ik hier mijn steentje aan bij wilde dragen.

- Lars Boele -

Mijn vader heb ik verloren aan deze vreselijke ziekte. Ik steun Casper zodat andere mensen deze pijn bespaard kan blijven.

- Ellen Hoog -

Bekijk de video 

Oorsprong

Zoals vaker met goeie ideeën: op vrijwel hetzelfde moment bedachten twee mensen onafhankelijk van elkaar dat het tijd werd om geld in te gaan zamelen voor innovatief onderzoek naar nieuwe behandelmethoden van alvleesklierkanker. Eén van hen was Carien de Jonge ; zij kreeg op 45-jarige leeftijd de diagnose alvleesklierkanker en kwam in 2013 terecht bij Casper van Eijck in het Erasmus MC. Robert den Brave leerde Casper kennen omdat zijn vrouw, Désirée Schaepman, alvleesklierkanker kreeg. De vooruitzichten leken voor haar goed; in tegenstelling tot de meeste patiënten was bij Désirée een operatie nog mogelijk.

Carien en Désirée

Carien raakte tijdens haar ziekte steeds enthousiaster over de plannen van haar specialist om op een hele andere manier de kanker aan te pakken. Zij kreeg het idee voor Support Casper maar was zelf steeds minder in staat om de drijvende kracht te zijn: de alvleesklierkanker vroeg veel van haar energie en uiteindelijk is Carien op 22 mei 2015 gestorven. Désirée overleed, ondanks de goede vooruitzichten een paar maanden eerder, in december 2014. Een grote klap voor Robert, zijn 3 zoons en zijn dochter.

Ter nagedachtenis aan Désirée richtte Robert de Stichting IOU op met de gedachte iets te doen aan het onbevredigende feit dat er helemaal geen effectieve behandeling is voor alvleesklierkanker. In het bestuur vroeg hij zakenmensen en mensen uit zijn eigen omgeving die Désirée gekend hadden.

Dankzij de onvermoeibare inzet van Carien en haar geloof in Casper voelden veel vrienden en kennissen uit haar omgeving de noodzaak om na haar dood het idee van Support Casper ook echt uit te gaan voeren. Carien kende veel mensen uit de journalistieke, creatieve en IT-industrie in en rond Rotterdam. Zij sloegen de handen in één en zorgden gezamenlijk voor de start van de campagne met de lancering van een nieuwe site op 6 november 2015. Het ontwerp, de bouw , het zorgen voor teksten, foto's en filmpjes, het bedenken van de campagne strategie en het beheer van de daaraan gekoppelde social media, alles werd in eigen beheer en vrijwillig gedaan. Daarin weer gesteund door andere vrienden en bekenden; cameramensen, IT-specialisten en mensen die in hun eigen omgeving hebben ondervonden hoe het is om familieleden te moeten missen vanwege alvleesklierkanker.

Niet lang daarna zocht Robert contact met de vrienden van Carien en de gesprekken leidden al snel tot een ‘fusie’ : één Stichting met daaronder de website en de Support Casper campagne. De naam van de Stichting werd aangepast in ‘Overleven met Alvleesklierkanker’. Met deze stap is zeker gesteld dat vernieuwend onderzoek naar alvleesklierkanker blijvend wordt gesteund. De kring van vrijwilligers om de wens van Carien en Robert uit te voeren wordt nog iedere dag groter. Op heel veel plaatsen in het land worden acties gevoerd en helpen vrijwilligers om van de Support Casper campagne een succes te maken. De Stichting heeft inmiddels de ANBI-status en de CBF-erkenning voor goede doelen.

Carien de Jonge

Filosoof, stadsimker en ondernemer. Gedreven door nieuwsgierigheid en met grote liefde voor de natuur en haar medemens. Tijdens haar ziekte hield ze een blog bij dat nog steeds veel gelezen wordt. Carien overleed op 22 mei 2015. Ze is 47 jaar geworden.

Désirée Schaepman

Een karaktervolle daadkrachtige vrouw. Ondernemend. Midden in het leven, met heel veel vrienden en bovenal moeder van vier prachtige kinderen. Nooit ziek. Totdat deze ziekte haar trof en ze het boek van het toneelstuk van haar leven moest sluiten. Desirée overleed op 5 december 2014. Ze is 56 jaar geworden.

Stichting Overleven met Alvleesklierkanker streeft naar absolute transparantie.

Onze verantwoording