Nu moet het echt anders! Het lichaam ondersteunen om zelf alvleesklierkanker te verslaan: dat is volgens mij de toekomst.

- Casper van Eijck -

Het ziekbed van mijn vader was zo vreselijk kort. Toen ik hoorde over het baanbrekende onderzoek van Casper, wist ik direct dat ik hier mijn steentje aan bij wilde dragen.

- Lars Boele -

Ik heb mijn man verloren in zes weken tijd omdat er geen behandeling is die werkt. Casper wil daar verandering in brengen!

- Astrid Joosten -

Bekijk de video 

De grootste kwaliteit van Casper is dat hij menselijk met zijn patiënten omgaat.

- René van der Gijp -

Ik ken Casper van mijn tijd bij Feyenoord en ben erg onder de indruk van zijn onderzoek naar innovatieve behandelmethoden tegen alvleesklierkanker

- Ronald Koeman -

Mijn vader heb ik verloren aan deze vreselijke ziekte. Ik steun Casper zodat andere mensen deze pijn bespaard kan blijven.

- Ellen Hoog -

Bekijk de video 

Vorderingen

Met de uitkomsten van het onderzoek hopen we echt verschil te kunnen maken voor mensen met alvleesklierkanker en andere moeilijk te behandelen tumoren zoals blaas-, prostaat-, en hersentumoren. We verwachten een hogere overlevingskans en meer kwaliteit van leven omdat patiënten weer in staat worden gesteld deel te nemen aan het maatschappelijke leven. Daarnaast is de verwachting dat de nieuwe gepersonaliseerde therapie aanmerkelijk goedkoper zal zijn dan de traditionele behandelingen die patiënten nu moeten ondergaan.

Voor patiënten is het meest zichtbare de inmiddels geopende kliniek voor alvleesklierkankerpatiënten; een dagbehandeling en polikliniek waar patiënten mee kunnen doen aan klinische studies met onder andere immunotherapie. Ze worden begeleid door een speciaal daarvoor aangetrokken researchverpleegkundige van het Clinical Research Bureau van Prof. Herold Metselaar. Het bedrag dat hiervoor is ingezet door de Stichting is 100.000 euro waarmee de kliniek twee jaar kan draaien.

Daarnaast is een arts-onderzoeker aangesteld die de patiënten begeleidt die deelnemen aan de studie voor de immuun monitoring. Zij zorgt er ook voor dat bloedsamples tijdig worden afgenomen en verwerkt worden. Zij zal nauw samenwerken met de onderzoeksgroep van Dr. Reno Debets. Verder zal zij in de toekomst nieuwe studie protocollen opstellen voor nieuwe vormen van benadeling. Voor twee jaar is dit bekostigd met een bedrag van 130.000. De monitoring van het immuun project is uiteraard in deze fase van groot belang. Voor een bedrag van 200.000 euro kan dat de komende twee jaar worden gedaan binnen de afdeling van Debets; daarvoor is een speciale analist aangenomen die het bloed verwerkt en in het laboratorium test zal uitvoeren. Ook de kosten van antilichamen en reagentia vallen hier onder.

Sinds kort werkt het team van Casper ook samen met het AMC. Binnen de onderzoeksgroep van Dr. Hanneke Wilmink van het AMC wordt daarom een onderzoeker aangesteld om de immuun monitoring van patiënten binnen het AMC te gaan opzetten en coördineren. Deze onderzoeker gaat ondermeer subgroepen van patiënten op basis van een nieuw gen expressie systeem in organoide en organotypische tumorkweken, in kaart brengen. Deze modellen worden gezien als veelbelovende driedimensionale kweektechnieken die gebruikt kunnen gaan worden bij onderzoek naar gepersonaliseerde behandelingen. Voor twee jaar is voor dit deel een bedrag van 150.000 euro opzij gezet.

In de laboratoria worden ook diverse onderzoeken gedaan. Zo wordt in het Erasmus MC gekeken naar het effect van Interferon-beta op alvleesklierkanker. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de onderzoeksgroep van Prof. Sjoerd van den Burg binnen het LUMC. Kosten: 130.000 euro. Onder leiding van Prof. Rob Hoeben van het LUMC gaat de komende twee jaar een analist de ontwikkeling en productie van Reovirus ondersteunen en daarnaast onderzoek uitvoeren naar de werking van adenovirus in celkweken en in het KPC muismodel. Kosten; 110.000 euro.

De eerste stap

Met dank aan de donateurs van het eerst uur is het team van Casper in het voorjaar van 2016 begonnen met de eerste belangrijke stap binnen dit hele traject. Prof. dr. Sjoerd van der Burg en Dr. Thorbald van Hall van de Experimentele Kanker Immunologie en Therapie onderzoeksgroep binnen het Leids Universitair Medisch Centrum werken samen aan het creëren van de perfecte balans tussen het immuunsysteem en de oncolytische virussen zodat de tumor zo effectief mogelijk aangevallen kan worden. De Stichting Overleven met Alvleesklierkanker heeft een bedrag van €110.000 beschikbaar gesteld voor dit onderzoek. Geld dat gebruikt zal worden voor het aanstellen van een analist en het betalen van gebruiksgoederen en laboratorium benodigdheden voor een periode van in ieder geval twee jaar.

Immunologische profielen

Daarnaast hebben we, door een gulle gift van €100.000 van oud-studenten van de SSR Rotterdam, reeds deels kunnen starten met het opstellen van immunologische profielen van alvleesklierkanker patiënten. Dit onderzoek staat dichter bij de patiënt zodat wij ook de huidige patiënten op korte termijn iets kunnen aanbieden. Dit onderzoek zal uitgevoerd worden in samenwerking met Dr. Reno Debets en Dr. Cor Lamers van de werkgroep tumor immunologie, afdeling Interne Oncologie van het Erasmus MC. Tijdens dit onderzoek zal het fenotype van immuun cellen in bloed en tumorweefsel van patiënten met alvleesklierkanker worden vastgesteld en worden gevolgd gedurende de standaard behandelingen. Door het volgen van de veranderingen in de immuun profielen kan worden vastgesteld waar problemen in de immuun reactie tijdens de behandeling plaatsvinden zodat -waar mogelijk- deze problemen in de toekomst aangepakt kunnen worden door het bijstellen of aanvullen van de standaardbehandeling. De bijdrage bekostigt de benodigde antistoffen welke gebruikt worden bij het bepalen van de immuun profielen. Hierdoor kunnen gedurende 2 jaar tussen de 600 en 800 monsters van patiënten geanalyseerd worden.

Naast onderzoek naar viro-immunotherapie zal er binnen het Erasmus MC gewerkt worden aan het opzetten van een polikliniek voor tumor-immuno-oncologie. Ook zal er gekeken worden naar de mogelijkheid om klinische onderzoeken op te starten met dendritische cellen en Toll-like receptor 3 agonisten om inzicht te krijgen in veranderingen die optreden binnen het immunologisch profiel van patiënten.

Natuurlijk is er nog veel meer onderzoek nodig voordat patiënten daadwerkelijk behandeld kunnen gaan worden met viro-immunotherapie.

Publicaties

Cancer Gene Therapy

Het OVIT (oncolytische viro-immunotherapie) consortium ontvangt steun van onder andere Support Casper voor het onderzoek naar nieuwe behandelmethoden van alvleesklierkanker. In 2019 publiceert 'Cancer Gene Therapy' een paper van een aantal OVIT teamleden van het LUMC met betrekking tot het gebruik van reovirussen voor viro-immunotherapie. De eigen, door het OVIT team geengineerde, reovirussen blijken potentieel te hebben om anti-tumor immuunreacties te versterken. Deze reovirussen vertegenwoordigen daarmee een veelbelovend nieuw middel voor viro-immunotherapie in de behandeling van alvleesklierkanker.

Het volledige paper

Alle stappen worden op deze website beschreven, inclusief inclusief de bedragen die daarvoor nodig zijn.

Het stappenplan