Appendix afkomstige Alvleesklierkanker Reactieve T-lymfocyten (APPART)

Projectleider: Prof. dr. Casper van Eijck
Onderzoeker: Dr. Eveline Vietsch, Postdoc
Instituut en afdeling: Erasmus MC, afdeling chirurgie, pathogie en immunologie
Duur: 2 jaar
Aanvang onderzoek: 01/01/2019


APPART studie Het doel van dit onderzoek is om te kijken of er in de blindedarm van patiënten met alvleesklierkanker immuuncellen aanwezig zijn die alvleesklierkankercellen kunnen herkennen en vernietigen. Bij alvleesklierkanker onderdrukt de omgeving van de tumor het immuunsysteem. Ook zitten er weinig actieve immuuncellen in de tumor. Alvleesklierkanker een slechte respons op de huidige immunotherapie.

In het wormvormig aanhangsel van de blindedarm bevinden zich immuuncellen die verschillend zijn van die in het bloed of in de tumor. Verondersteld wordt dat immuuncellen in de lymfeknopen van de blindedarm eiwitten uit de alvleeskliertumor aangeboden krijgen. Hierdoor worden immuuncellen geactiveerd en kunnen ze de tumor aanvallen. Studies in muismodellen voor alvleesklierkanker laten zien dat de blindedarm van de muis een bron kan zijn voor immuuncellen die specifiek gericht zijn tegen alvleesklierkanker.

In de APPART studie wordt onderzocht of er in de blinde darm van patiënten met alvleesklierkanker ook zulke alvleesklierkanker-specifieke immuuncellen aanwezig zijn. Ook kijken de onderzoekers of deze immuuncellen in staat zijn om de tumor te herkennen en aan te vallen. Als dit zo is, dan wordt het gebruik van dit soort alvleesklierkanker-specifieke immuuncellen uit de blindedarm verder onderzocht. Dit kan in de toekomst leiden tot de ontwikkeling van nieuwe soorten immuuntherapie en daarmee bijdragen aan de verbetering van de huidige behandelopties voor alvleesklierkanker.

Meer studies

Om je de beste ervaring te geven, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.