Nieuwe adenovirus en reovirus varianten voor gebruik in oncolytische virustherapie

Projectleider: Prof. dr. Rob Hoeben
Onderzoeker: Drs. Selas Bots, PhD
Instituut en afdeling: LUMC, afdeling Cel en Chemische Biologie
Duur: 4 jaar
Aanvang onderzoek: 01/11/2017


Nieuwe tumor-dodende virussene "Dit onderzoek heeft als doel om nieuwe tumor-dodende virussen te ontwikkelen voor de behandeling van kanker. De onderzoekers proberen virusvarianten te vinden die effectiever kunnen worden ingezet bij de kankerbehandeling dan de nu beschikbare varianten. De onderzoekers werken met menselijke reovirussen en niet-humane primaten adenovirussen. Beide virussen veroorzaken bij mensen in zeer beperkte mate ziekteverschijn¬selen, maar kunnen buitengewoon doeltreffend kankercellen doden. De onderzoekers werken met de niet-humane primaten adenovirussen omdat hiervoor een kleine kans bestaat op immuniteit. Over het algemeen is men niet blootgesteld aan NHP adenovirussen. We geloven dat deze virussen net zo veilig en effectief zijn als het humane virus, maar breder toepasbaar voor therapeutische doeleinden in de (Westerse) bevolking.

Binnen dit project worden virussen geproduceerd en methoden opgezet die gemakkelijk en snel de zuiverheid van het geproduceerde virus kunnen bepalen. Dit betreft bijvoorbeeld methoden om te bepalen hoe stabiel een virusdeeltje is. Een selectie van 12 niet-humane primaten (NHP) adenovirussen zijn inmiddels getest op een panel van 29 tumor cellijnen bestaande uit vier verschillende tumoren (glioblastoma, blaas-, prostaat-, en pancreaskanker). De resultaten zijn veelbelovend en laten diversiteit zien in het effect van de virussen op de verschillende tumor cellijnen. Alle virussen blijken in staat om een deel van de tumor cellijnen te doden.

Door te werken met meerdere virussen en verschillende tumor cellijnen kunnen de onderzoekers gerichte keuzes maken over welk virus het meest geschikt is voor toepassing in de patiënt. Het doel is om met het virus het afweersysteem van de patiënt te activeren, zodat ook het afweersysteem de tumor zal herkennen en aanvallen. Dit zal op de lange termijn mogelijk ook bescherming bieden.

Vanwege deze veelzijdige benadering wordt veelvuldig samengewerkt met andere onderzoeksgroepen."

Meer studies

Om je de beste ervaring te geven, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.