Oorsprong

De campagne Support Casper is onderdeel van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. In september 2015 startte de campagne en een paar maanden later is de Stichting opgericht. De grondleggers zijn allemaal vrienden of familie van mensen die zijn overleden aan alvleesklierkanker. Er is schrikbarend weinig aandacht voor alvleesklierkanker. Vermoedelijk omdat de meeste mensen er zó snel aan overlijden dat er geen tijd en ruimte is om acties op te zetten of aandacht te vragen.

Support Casper dankt haar naam aan Prof. dr. Casper van Eijck, al bijna 30 jaar chirurg en hoogleraar alvleesklierkanker aan het Erasmus MC. Hij zag in de afgelopen jaren geen substantieel ander onderzoek en geen verbetering voor de patiënten. Het werd tijd, zoals Casper dat zelf zegt “om buiten de gebaande paden te gaan”.

Van Eijck stelde hiervoor een multidisciplinair team samen (het OVIT Consortium) met onder andere virologen, moleculair biologen en neurochirurgen vanuit het Erasmus MC, het Leids Universitair Medisch Centrum, UMC Utrecht en Amsterdam UMC. Zij doen baanbrekend klinisch wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden van viro-immunotherapie en werkt aan methoden, waarbij niet langer de ziekte centraal wordt gesteld, maar de kracht van de patiënt en zijn vermogen om het eigen lichaam in te zetten tegen de kwaadaardige tumor.

Casper van Eijck is niet alleen een gerenommeerd chirurg en onderzoeker op het gebied van alvleesklierkanker, hij is ook enorm betrokken bij zijn patiënten die uit binnen- en buitenland komen. Daarnaast is Casper van Eijck verbonden aan voetbalclub Feyenoord als clubarts.