De oorsprong

Zoals vaker gebeurt met goede ideeën, kregen twee mensen onafhankelijk van elkaar op vrijwel hetzelfde moment dezelfde ingeving. Zowel Carien de Jonge als Robert den Brave vonden dat het tijd werd om geld in te zamelen voor innovatief onderzoek naar een effectieve behandelmethode van alvleesklierkanker. Carien kreeg op 45-jarige leeftijd de diagnose alvleesklierkanker en kwam in 2013 onder behandeling van professor Casper van Eijck in het Erasmus MC. Robert leerde Casper kennen omdat zijn vrouw, Désirée Schaepman, alvleesklierkanker kreeg.

Carien en Robert

Carien raakte tijdens haar ziekte steeds enthousiaster over de plannen van haar specialist Casper van Eijck om kanker op een hele andere manier aan te pakken. Het idee voor Support Casper is van haar, maar ze was zelf steeds minder in staat om de drijvende kracht te zijn. De ziekte kostte haar steeds mee energie en uiteindelijk is Carien op 22 mei 2015 gestorven. Na haar dood hebben haar vrienden en kennissen zich ingezet om Support Casper werkelijkheid te maken. Carien had een groot netwerk in de journalistiek, creatieve sector en IT-industrie in en rond Rotterdam. Deze mensen sloegen de handen in één en zorgden samen voor de start van de campagne Support Casper. Op 6 november 2015 werd een nieuwe website gelanceerd en ook de campagnestrategie en het beheer van de daaraan gekoppelde social media werd in eigen beheer en vrijwillig uitgevoerd.

Ter nagedachtenis aan zijn vrouw Désirée richtte Robert in 2015 de Stichting IOU (I Owe U) op, met zakenmensen en andere bekenden van hem en Désirée in het bestuur. Hiermee wilde hij iets doen aan het onbevredigende feit dat alvleesklierkanker nog steeds bijna altijd een doodvonnis is. Want ondanks de goede vooruitzichten een paar maanden eerder, overleed Désirée in december 2014 op 56-jarige leeftijd. Een grote klap voor Robert, zijn drie zoons en zijn dochter. Robert en de vrienden van Carien kregen contact en de gesprekken leidden al snel tot een samenwerking. De naam van de stichting werd aangepast in Stichting Overleven met Alvleesklierkanker, met daaronder de Support Casper-website en campagne van Carien. Zo werd zeker gesteld dat vernieuwend onderzoek naar alvleesklierkanker blijvend wordt gesteund. De kring van vrijwilligers om de wens van Carien en Robert uit te voeren, wordt nog iedere dag groter. Op veel plaatsen in het land worden acties uitgevoerd en helpen vrijwilligers om van de Support Casper campagne een succes te maken. De Stichting heeft inmiddels de ANBI-status en de CBF-erkenning voor goede doelen.

Carien de Jonge

Carien de Jonge

Filosoof, stadsimker en ondernemer. Gedreven door nieuwsgierigheid en met grote liefde voor de natuur en haar medemens. Tijdens haar ziekte hield ze een blog bij dat nog steeds gelezen wordt (lees haar blog hier www.cariensblog.wordpress.com). Carien overleed op 22 mei 2015. Ze is 47 jaar geworden.

Robert den Brave

Robert den Brave

Als oprichter nam Robert vanaf de start plaats als voorzitter van het bestuur van de Stichting IOU en later Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. In de afgelopen vijf jaar werkte hij met het bestuur, de directeur en zijn team aan de bekendheid van het onderzoek naar alvleesklierkanker. ‘Don’t take no for an answer’ is en blijft zijn motto.

Om je de beste ervaring te geven, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.