Mijn vader heb ik verloren aan deze vreselijke ziekte. Ik steun Casper zodat andere mensen deze pijn bespaard kan blijven.

- Ellen Hoog -

Bekijk de video 

De grootste kwaliteit van Casper is dat hij menselijk met zijn patiënten omgaat.

- René van der Gijp -

Nu moet het echt anders! Het lichaam ondersteunen om zelf alvleesklierkanker te verslaan: dat is volgens mij de toekomst.

- Casper van Eijck -

Het ziekbed van mijn vader was zo vreselijk kort. Toen ik hoorde over het baanbrekende onderzoek van Casper, wist ik direct dat ik hier mijn steentje aan bij wilde dragen.

- Lars Boele -

Ik heb mijn man verloren in zes weken tijd omdat er geen behandeling is die werkt. Casper wil daar verandering in brengen!

- Astrid Joosten -

Bekijk de video 

Ik ken Casper van mijn tijd bij Feyenoord en ben erg onder de indruk van zijn onderzoek naar innovatieve behandelmethoden tegen alvleesklierkanker

- Ronald Koeman -

Behandelmethode

De officiële benaming van het onderzoek dat we met deze campagne willen financieren is: oncolytische viro-immuno therapie (OVIT). Een therapie waarbij eigen gezonde cellen worden geactiveerd en ingezet tegen de kwaadaardige tumorcellen met behulp van virussen. Het onderzoeksteam van Casper is ervan overtuigd dat deze therapie voor grote doorbraken kan zorgen in de bestrijding van alle nu nog zeer moeilijk te behandelen kankervormen, zoals alvleesklierkanker.

Immunotherapie

In de laatste 20 jaar is er enorme vooruitgang geboekt met het in kaart brengen van de ingewikkelde interacties tussen de tumor en het immuunsysteem. Met als gevolg dat er diverse nieuwe en zeer innovatieve manieren zijn ontwikkeld om de anti-tumor respons gunstig te beïnvloeden: de immunotherapie. Het is een manier om onze aangeboren en aangeleerde immuunreacties ‘wakker te maken’ en te activeren. zodat vroege kankergroei door de gezonde cellen uit de weg geruimd kan worden of op z’n minst in bedwang kan worden gehouden. Bij andere kankervormen heeft deze therapie inmiddels bewezen dat het de overlevingskans van patiënten met agressieve tumoren (melanoom, longkanker, prostaatkanker) kan verbeteren met als resultaat dat verschillende behandelingen inmiddels goedgekeurd zijn voor gebruik bij patiënten.

Virotherapie

Het gebruik van virussen lijkt een veelbelovende nieuwe techniek voor het behandelen van een breed scala aan tumoren. Het idee is dat virussen die worden ingebracht bij de patiënt selectief alleen de kankercellen kunnen infecteren en daarmee de omliggende gezonde cellen sparen. Om de virussen nog effectiever te maken kunnen ze in het laboratorium zodanig aangepast worden dat ze zelfs specifieke soorten tumorcellen aan kunnen vallen. Ze kunnen vervolgens ook nog -na infectie van de kankercellen- bepaalde stoffen aanmaken waardoor de kankercellen vernietigd worden.

Voor een aantal kankersoorten loopt al vergevorderd onderzoek naar deze manier van behandelen. Graag zouden Casper en zijn collega’s dat ook voor alvleesklierkanker doen. Er is inmiddels een start gemaakt met onderzoek naar verschillende virussen waaronder het Newcastle disease virus. Dit virus is al in meerdere klinische onderzoeken getest (fase 1 en 2) en laat veelbelovende resultaten zien zonder dat het ernstige bijwerkingen geeft. Maar, diezelfde onderzoeken laten ook zien dat de effectiviteit van het virus nog flink verbeterd moet worden. Het is een uitdaging om dat grondig in kaart te brengen en te onderzoeken hoe virussen enerzijds het beste tumorcellen kunnen doden en anderzijds juist het immuunsysteem stimuleren om gedode tumorcellen op te ruimen. De eigenschappen van de verschillende virussen moet daarom verder geoptimaliseerd waarna er meer testen nodig zijn met de alvleesklierkankercellen. Tot slot is het ook heel belangrijk om te kijken naar de veiligheid van het toedienen van virussen, niet alleen voor de patient maar ook voor zijn naaste omgeving en dieren. Het verder verbeteren van de virussen in combinatie met immunotherapie moet uiteindelijk een oplossing kunnen bieden voor alvleesklierkanker patiënten.

Review on OVs armed with immune modulators

Review J. de Graaf

Lees verder

Het is mogelijk om als bedrijf of particulier één van de benodigde stappen in het onderzoek te sponsoren.

Bekijk het stappenplan