Aanmelden nieuwsbrief

Nieuws


19 november 2020

Wereldnieuws Op Wereld Alvleesklierkanker Dag
Dendritische celtherapie boekt veelbelovende resultaten bij behandeling alvleesklierkanker

Rotterdam, 19 november 2020 – Vandaag, op Wereld Alvleesklierkanker Dag, maakt Professor Casper van Eijck de veelbelovende resultaten bekend van een nieuwe behandeling voor deze slopende ziekte. Als eerste ter wereld wist zijn team van onderzoekers dendritische celtherapie succesvol en veilig toe te passen bij alvleesklierkanker. Van de tien deelnemende patiënten zijn er na gemiddeld anderhalf jaar nog negen vrij van tumoren en in goede gezondheid. Zonder deze behandeling keert de kanker bij de meeste patiënten helaas binnen deze periode terug. Dendritische celtherapie is een vorm van immunotherapie, waarbij de afweercellen van het eigen lichaam buiten het lichaam gestimuleerd worden om de kankercellen op te ruimen. De aanvraag voor een vervolgstudie met een populatie van zestig tot tachtig patiënten wacht nu op goedkeuring van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO).


Herkennen en opruimen

Alvleesklierkanker is de op één na dodelijkste vorm van kanker, die in Nederland dagelijks aan acht mensen het leven kost. Het onderzoeksteam van Van Eijck heeft de afgelopen vijf jaar hard gewerkt aan het bestuderen van het immuunsysteem bij alvleesklierkankerpatiënten om zo een effectieve behandeling te kunnen ontwikkelen. Bij circa 250 patiënten zijn zowel voor, tijdens als na de behandeling immuunprofielen gemaakt, waarmee inzicht is verkregen in de aanwezige afwijkingen en welke rol die spelen. Bekend is dat zogenaamde dendritische cellen immuuncellen helpen bij het aanvallen van tumorcellen. Bij dendritische celtherapie worden, na afname van bloed van de patiënt, de eigen cellen buiten het lichaam gekweekt en ‘opgeleid’ tot dendritische cellen. Ze worden geactiveerd door middel van specifieke eiwitten die ook op tumorcellen aanwezig zijn en daarna teruggebracht in het lichaam. Daar stimuleren ze de killer-T-cellen bij het herkennen en opruimen van tumorcellen. Deze vorm van therapie werd nooit eerder toegepast bij alvleesklierkanker.


Veelbelovend

Professor Van Eijck over zijn onderzoek: “De resultaten zijn zo veelbelovend dat een verzoek tot toepassing bij een grotere groep patiënten op goedkeuring wacht. Alvleesklierkanker is een desastreuze ziekte, waarvan de behandeling met chirurgie, radio- en chemotherapie in slechts zeer uitzonderlijke gevallen tot genezing leidt. Minder dan tien procent leeft vijf jaar na de diagnose nog. In onze vervolgstudies willen we dendritische celtherapie inzetten bij patiënten in verschillende fasen van het ziektebeeld, dus niet alleen bij mensen die nu ‘schoon’ zijn. Daarnaast hebben we een grote groep patiënten behandeld met een vorm van immunotherapie, die de dendritische cellen met een nieuw medicijn gedurende zes weken stimuleert. Met name bij de patiënten bij wie het immuunsysteem nog niet erg werd onderdrukt door de tumorcellen, was de behandeling succesvol. Ook deze studie krijgt een vervolg bij een grotere groep patiënten. Ik ben hoopvol dat we ons uiteindelijke doel ‒ een werkzame therapie voor alle alvleesklierkankerpatiënten ‒ op termijn kunnen bereiken!”

Professor Casper van Eijck, drs. Sai Ping Lau en patiënt Mariëlle aan het woord over het onderzoek dendritische celtherapie.


13 november 2020

November is Alvleesklierkanker Awareness Maand

November is Alvleesklierkanker Awareness Maand, met op donderdag 19 november Wereld Alvleesklierkanker Dag. In dat kader hees de Haagse wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid mevrouw Kavita Parbhudayal vanochtend de vlaggen van Support Casper aan de Haagse Hofvijver. Zij werd bijgestaan door Support Casper Directeur, Sjoerd Zwanenburg.

Vlaggenparade Support Casper Hofvijver

Support Casper is de campagne van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. Jaarlijks krijgen zo’n 3000 Nederlanders de diagnose alvleesklierkanker. Voor het grootste deel van deze mensen is de ziekte een doodvonnis, 93% van hen sterft binnen een half jaar. Dat zijn in Nederland dagelijks zo’n 8 tot 10 mensen. De Stichting van Professor Casper van Eijck, specialist verbonden aan het Erasmus MC, maakt baanbrekend onderzoek naar een effectieve behandeling van deze desastreuze ziekte mogelijk.


Diverse acties in awareness maand

November staat bol van acties om meer bekendheid voor de ziekte alvleesklierkanker te krijgen en fondsen te werven voor meer onderzoek. Zo kwam voetbalclub Telstar in actie en verkocht 23.963 virtuele stadionkaartjes voor de wedstrijd afgelopen dinsdag tegen Go Ahead Eagles.

Vanaf 1 november tot 1 december loopt de allereerste digitale collecte van Support Casper. Op de speciale website https://supportcasper.digicollect.nl kan iedereen zelf digitaal collecteren voor onderzoek tegen alvleesklierkanker of doneren in een van de bestaande collectebussen.

Ook zorgt Support Casper deze actiemaand voor meer bekendheid voor alvleesklierkanker door middel van advertising op radio, tv en met online bannering bij diverse lokale omroepen zoals RTV West.

supportcasper.digicollect.nl


9 november 2020

'Zuinige' Dick Advocaat trekt buidel voor Support Casper
Een Tikkie voor Dickie

Feyenoord trainer Dick Advocaat, de man met de portemonnee van uienleer, koopt een kaartje voor de wedstrijd Telstar - Go Ahead Eagles. Op 10 november spelen zij voor Support Casper, voor onderzoek tegen alvleesklierkanker. Kaarten zijn te koop in de Telstar fanshop voor €1,63 www.telstarfanshop.nl.

Commercieel Directeur Natascha van Grinsven van Telstar verkoopt kaarten voor het goede doel aan Feyenoord trainer Dick Advocaat.


Dinsdag 10 november speelt Telstar tegen Go Ahead Eagles en zet de club alles op alles om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de voortgang van het onderzoek van Professor Casper van Eijck. Voor de circa 3000 mensen die jaarlijks in ons land de diagnose alvleesklierkanker krijgen is het op dit moment weinig minder dan een doodvonnis – en daar moet verandering in komen. Daarom nodigen Support Casper, Telstar en Dick Advocaat heel Nederland uit om via www.telstarfanshop.nl virtuele tickets* te kopen voor €1,63 per stuk. Er is een onbeperkte hoeveelheid plaatsen beschikbaar, dus iedereen is welkom. Dit is een van de manieren waarop de stichting in november 2020, Alvleesklierkanker Awareness Maand, werkt aan bewustwording van de ziekte alvleesklierkanker en het genereren van donaties om het wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmethoden te kunnen blijven financieren.


De hele Kuip vol

Prof. dr. Casper van Eijck, behalve specialist op het gebied van alvleesklierkanker ook groot voetbalfan en clubarts van Feyenoord, is enthousiast over de stunt met Telstar: “Telstar is een bijzondere club, waar iedereen stiekem een beetje fan van is. Helaas is het in deze tijd niet mogelijk om live in het stadion te gaan zitten en het team aan te moedigen, maar dat maakt deze actie misschien juist wel extra bijzonder. We verkopen tickets voor een virtueel stadion, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. We kunnen de hele Kuip vol krijgen – 50.000 tickets voor het goede doel. Dat zou toch geweldig zijn? Neem dus al je vrienden, familieleden, buren en collega’s gezellig mee. Ik ben er zelf ook bij, virtueel uiteraard. Het wordt een bijzondere novembermaand, waarin we alvleesklierkanker breed onder de aandacht zullen brengen!”

* Helaas kunnen we door de huidige maatregelen geen supporters toelaten bij de wedstrijden. Het gaat hier dan ook om een symbolische actie waarbij de kopers van de kaarten ons goede doel steunen. De wedstrijd is echter wel live te volgen via Fox 1.

www.telstarfanshop.nl


1 november 2020

Persbericht: November in het teken van sluipmoordenaar Alvleesklierkanker

Voor Support Casper is november een bijzondere maand. Naar internationaal voorbeeld organiseert de stichting dit jaar voor het eerst een Alvleesklierkanker Awareness Maand. Dat is nodig, want deze sluipmoordenaar kost in Nederland dagelijks aan acht mensen het leven. Om geld in te zamelen voor de voortgang van het baanbrekende onderzoek naar de behandeling van alvleesklierkanker slaat Support Casper deze maand de handen ineen met Telstar. De voetbalclub uit Velsen speelt op dinsdag 10 november de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles voor Support Casper én tegen de allesverwoestende tegenstander: alvleesklierkanker. Heel Nederland is uitgenodigd voor deze nu al legendarische wedstrijd, waarvan de kaartopbrengst volledig naar het onderzoek van Prof. dr. Casper van Eijck gaat.

Lees het volledige persbericht hier


11 mei 2020

Golfbaan Bentwoud verbindt zich aan Support Casper

Golfbaan Bentwoud verbindt zich komend golfseizoen aan Support Casper als maatschappelijk partner. Dat is vanochtend tijdens de heropening van Golfbaan Bentwoud, na de verplichte coronasluiting, bekendgemaakt. Directeur van de golfbaan Onno Jacobs is vanuit zijn eerdere functie als directeur bij Feyenoord al sinds de oprichting van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker bekend met het innovatieve onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor alvleesklierkanker onder leiding van Prof. dr. Casper van Eijck (Erasmus MC).

Het volledige bericht is hier te lezen


9 mei 2020

Support Casper tijdens groots BBQ-livestream spektakel

Door de noodzakelijk lockdown zijn ook alle BBQ-wedstrijden afgelast. Begrijpelijk maar niet leuk. Om toch wat leuks met elkaar te gaan doen hebben we het volgende bedacht:
Op zondag 7 juni wordt de grootste BBQ-livestream wedstrijd ooit gehouden waarbij er geld wordt ingezameld voor het werk van Support Casper. Het is de bedoeling dat tientallen teams deze dag gaan BBQ’en in hun eigen omgeving. Via een live-verbinding wordt contact gelegd met alle teams en wordt er live gestreden voor winst van de eerste BBQ-livestream wedstrijd. De BBQ-livestream zal via een online evenement op de Facebookpagina van Gastropedia gestreamd worden zodat deze voor iedereen te volgen is.

Lees het volledige artikel hier


17 april 2020

Onderzoeksteam Support Casper ontvangt financiering voor onderzoek naar immuun profielen van COVID-19 patiënten

Een deel van het onderzoeksteam van Prof. dr. Van Eijck (Erasmus MC), allen verbonden aan het OVIT team, is betrokken bij onderzoek rond de dataverzameling van bloedsamples om immunologische veranderingen te meten in opgenomen COVID-19 patiënten. Het onderzoek heeft als doel om markers te ontdekken waarmee iets gezegd kan worden of de behandeling bij individuele toekomstige patiënten zal aanslaan. De aanvraag van Prof. dr. Casper van Eijck (Erasmus MC) is recent ingewilligd door de NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Lees hier het persbericht


07 april 2020

Vacature: Manager Fondsenwerving - Overleven met Alvleesklierkanker

Onder de campagnenaam Support Casper heeft de Stichting overleven met Alvleesklierkanker inmiddels meer dan 10 miljoen euro opgehaald voor het onderzoek naar viro-immunotherapie. De basis is gelegd en de stichting heeft nu de ambitie haar fondsenwerving flink te laten groeien. Om deze groei te realiseren is de stichting per direct op zoek naar een ondernemende en slagvaardige manager fondsenwerving.

Lees verder


02 april 2020

Coronavirus update

Alle bij Support Casper betrokken onderzoekers, artsen en wetenschappelijk medewerkers werken momenteel aan de bestrijding van het coronavirus. Een aantal van hen zijn werkzaam op de IC, anderen op de SEH.

Wij steken graag iedereen die in de zorg werkt nogmaals een hart onder de riem en wensen hen alle sterkte en wijsheid toe.

Prof. dr. Casper van Eijck: “Het coronavirus heeft een immense impact op de samenleving, deze crisis treft ons allemaal. Als medici gaan wij deze periode tot het uiterste om dit virus een halt toe te roepen. Ik ben er ontzettend trots op dat al onze medewerkers van betekenis kunnen zijn en hun steentje bijdragen om hier zo snel mogelijk verandering in te brengen”.


31 maart 2020

DE EERSTE LUCAS RIVE BBQ-CUP VOOR SUPPORT CASPER

Zondag 1 november wordt de allereerste LUCAS RIVE BBQ CUP georganiseerd. Een bijzondere prijs, genoemd naar een bijzonder mens. Topkok Lucas Rive, die in totaal drie Michelinsterren vergaarde, is in december 2019 op 57-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker na een kort ziekbed. Deelnemende teams en bezoekers zamelen zoveel mogelijk geld in ten behoeve van Support Casper. Hiermee wordt baanbrekend onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor alvleesklierkanker gefinancierd, de op een na meest dodelijke vorm van kanker in Nederland.

Lees verder


12 maart 2020

L'Aimé Kaarsen

Cloe Maria Kersten, patiënt van Prof. dr. Casper van Eijck, ontving in de periode dat zij ziek was liefde en warmte middels kaarsjes die voor haar gebrand werden en dit heeft haar geïnspireerd tot het opzetten van L’Aimé; geurkaarsen voor speciale momenten. Met de kaars 'To Support Casper' steun je ons en gaat er € 15 van het aankoopbedrag naar ons onderzoek voor nieuwe behandelmethode tegen alvleesklierkanker. Ook mooi als relatiegeschenk of als cadeau voor het personeel, want het is mogelijk om de verpakking te personaliseren met eigen logo en tekst.

Bekijk hier de kaarsen


18 januari 2020

Koren zingen ruim € 213.500,- bij elkaar voor kankerbestrijding

Tijdens een spetterend concert in het Dolfinarium is afgelopen zaterdag de jaaropbrengst bekendgemaakt die de koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope in 2019 voor Support Casper bij elkaar hebben gezongen. Een bedrag van € 213.500,- voor onderzoek naar een betere behandeling van alvleesklierkanker werd overhandigd aan Prof. dr. Casper van Eijck, projectleider van het onderzoek. Met de donatie uit 2019 komt de totale opbrengst van de koren voor dit onderzoek de afgelopen twee jaar op € 385.000.-

Lees hier het persberichtOm je de beste ervaring te geven, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.